Koupit si obraz může být zajímavá investice, umožňuje v portfoliu rozložit riziko, dokáže nabídnout solidní zhodnocení, a když ani jedno z toho nevyjde, minimálně se na něj v obývacím pokoji dobře dívá. Lidé mají většinou představu, že investice do umění jsou jen pro velmi bohaté. Ve skutečnosti může dnes investovat do krásna už každý. 

Proč investovat do umění?

Vývoj ve světě umění nezávisí na změnách na akciovém trhu. „Zejména v zahraničí je umění vnímáno jako investiční ochrana proti burzovním výkyvům a též v naší historii se umění ukázalo jako skvělý uchovatel hodnoty během krize započaté v roce 2008,“ vysvětluje Matyáš Kodl z Galerie Kodl, která se na trhu pohybuje více než 100 let. Akademické studie opravdu ukazují, že korelace ve vývoji výnosů akcií a umění prakticky neexistuje. Svými výkyvy má umění nejblíže ke komoditám nebo zlatu. Zároveň ale koupě obrazu není sázka na permanentní růst, neboť i trh s uměním se potýká s cykly. 

Co si vybrat k investici?

Podle dostupných dat jsou ve světě největšími držiteli hodnoty díla klasiků, což je dáno tím, že je zpravidla drží a nakupují velmi bohatí lidé, kterých se hospodářský cyklus příliš nedotýká. „Situace související s koronavirovou krizí znovu potvrdila, že trh s uměním dokáže přečkat i náročná období a míra kolísání cen, zejména u prověřených autorů a jejich mistrovských děl, není tak velká,“ vysvětluje Anna Pulkertová z J&T Banky.  Podle odborného serveru Artplus překonal za toto období obrat na českém trhu umění miliardu korun. Tuzemský výtvarný trh přesto zůstává malý, investuje se opatrně, především do prověřených děl právě z období moderny. Obecně převládá zájem o obrazy. Letos se například prodal obraz Cirkus od Toyen za téměř 80 milionů korun. Jeho hodnota se tak od poslední dražby před 10 lety zvýšila třicetkrát.

Jde investovat levněji?

Vydělat lze však i na méně známých autorech, jejichž díla se prodávají za zlomkové ceny. Byť je investice do současného umění nejrizikovější, ve světě se nejvíce peněz točí právě v něm. Je to risk, ale cena tu může stoupnout zdaleka nejvíce. Nižší cenové relace tak mohou být lákadlem pro začínající sběratele. Již u mladých výtvarníků se dají vysledovat určité signály, podle nichž se dá usuzovat, že se v budoucnu dostanou mezi špičku. J&T Banka pravidelně sestavuje Art Index, který řadí současné české umělce na základě bodového hodnocení. „Důležité je například, v jakých uměleckých institucích výtvarník vystavuje. Zda se jedná o sólové, či skupinové výstavy, jestli jeho dílo rezonuje i v zahraničí a zda má svého galeristu, který jej zastupuje,“ přibližuje Valérie Dvořáková z J&T Banky. Aktuálně stojí v čele žebříčku mladá umělkyně Eva Koťátková.

Jak s investováním začít?

Oslovení odborníci investorům nováčkům radí nepřistupovat k nákupu čistě pragmaticky. „Začínajícím investorům i sběratelům radíme, aby si nejdříve prošli několik výstav a řekli si, který styl, téma nebo médium se jim líbí. My jsme potom u nás v galerii schopni doporučit, na které autory, období či konkrétní díla se zaměřit,“ říká Kodl. Začátečník by se měl vždy radit s odborníky, nejen kvůli schopnosti vybrat dobrý obraz, ale také aby se vyhnul padělkům, kterých se na trzích pohybuje velké množství. Platí, že s investováním do umění je to jako s vybíráním jednotlivých akcií, je potřeba mít o umění zájem a vzdělávat se v něm. Skoro každý investor do umění to má i jako svou zálibu. Vzdělání nebo pomoc odborníků je potřeba už jen proto, že na trhu je mnoho falzifikátů.

Existují ještě nějaké alternativy?

Kdo chce všechny zmíněné starosti přehodit na odborníky a zároveň má k investicím jen řádově tisíce korun, existují pro něj služby jako Portu Gallery. Fungují tak, že tým odborníků vybere obraz či jiné dílo a následně umožní hromadné financování jeho koupě. Investiční horizont je zhruba tři až pět let s tím, že investoři mohou v průběhu hlasovat o prodeji, pokud přijde zajímavá nabídka. Na konci loňského roku službu využívalo 830 investorů, nyní jich je 1670. „Počet upsaných předmětů byl do konce loňského roku 18, letos zrychlujeme na zhruba jeden úpis týdně,“ říká Radim Krejčí, šéf Portu. Drobný investor může též investovat do digitálního umění, které je spojeno s technologií blockchain využívané u kryptoměn. Jde v podstatě o nákup obrázku nebo krátkého videa, který je následně zapsaný ve virtuální účetní knize, kdy je zřetelné, kdo vlastní originály. V kurzu jsou momentálně Pudgy Penguins, což jsou roztomilí tučňáci, jichž je 8888 kusů. Kolekce byla vyprodána během 19 minut. Uživatelé za jednoho tučňáka zaplatili 100 dolarů. Aktuálně cena začíná téměř na devíti tisících dolarech.

Pokud se chcete naučit investovat nebo spravovat své finance, přidejte se ke 4000 čtenářů, kteří již odebírají newsletter Peníze HN.

inv660x319 12