Bude to chmurný podzim a těžká zima. Inflace dosáhla dalšího rekordu, a je tak celkem možné, že ekonomika letos reálně poklesne stejně jako mzdy. V redakci není porady, kde bych neslyšel, co nového bude dál zdražovat. Potraviny, doprava, energie. Ekonomové už si přestávají být jistí, že jde o dočasné jevy. A tak nezbývá než investovat…

Hlavní témata dnešního newsletteru:

  • Jak zajistit dítěti peníze do života
  • Čínské akcie se otřepávají z propadů

 

Jak zajistit své dítě

 

Dítě je pěkně nákladná radost. Už jen jeho narození znamená většinou prudký propad životní úrovně, neboť jeden z partnerů končí na rodičovském příspěvku. Oblečení, pleny, všechno je drahé. Je mi to jasné, přesto byste ale tomu holomkovi měli něco spořit.

Jak jsou na tom čeští rodiče?

Chovají se zodpovědně, samotného mě to překvapilo, ale dvě třetiny opravdu dětem něco spoří, další pětina to plánuje a jen pár procent nespoří nic, což lze přisoudit objektivním příčinám. Samoživitelé jsou často rádi, že pokryjí své běžné výdaje. Překvapivé ale také je, jak jsou i rodiče malých dětí smíření s nízkými výnosy.

Do čeho české rodiny investují?

Jasným hitem jsou spořicí účty a stavební spoření. Banky sice zvyšují pomalu úroky na spořicích účtech, pořád ale nestojí ani za slovo. Stavební spoření už je o něco lepší. Když budete měsíčně spořit 1700 po dobu šesti let, což je nejefektivnější možnost, budete mít na konci s příspěvky státu cca 140 tisíc korun. O něco lepší mohou být dětské penzijní spoření nebo dětské investiční životní pojištění, neboť umožňují investovat do akcií. 

Jak dítěti nejlépe šetřit peníze?

Na zmíněné penzijní nebo životní pojištění prosím zase hodně rychle zapomeňte. Sice děti budou dostávat státní příspěvek a můžete přes ně investovat do akcií, ale na odpočet z daní můžete zapomenout. To platí jen u verzí pro dospělé. Navíc oba produkty mají zásadně omezené možnosti výběrů a pojí se s nimi navíc nemalé poplatky. Oslovil jsem víc než desítku expertů na finance a všichni se shodují na jednom: vytvořte dítěti vlastní portfolio.

Co mu do portfolia dát?

Akcie, akcie a ještě jednou akcie. Nechal jsem experty sestavit vzorové portfolio pro dítě s investičním horizontem patnácti let a měsíčním příspěvkem 1500 korun. Osmdesát procent všech prostředků v průměru rozdělili do amerických, evropských a asijských akcií. Zároveň zdůrazňují investice přes pasivní fondy. Kromě akcií by ještě něco hodili do zlata, nemovitostí nebo kryptoměn.

Více se dozvíte zde.


Čínské akcie znovu lákají

 

Základní investorská poučka říká, nakupujte, když ostatní věří v apokalypsu a je to levné. Nějak tak aktuálně vypadá čínský akciový trh. Cenné papíry největších hráčů během letošního roku zahučely o desítky procent. Je čas, aby povstaly.

Proč by vás měl čínský trh zajímat?

Internetový gigant Alibaba je od začátku roku skoro o třetinu levnější. Na jednu akcii má firma 178 dolarů, které by mohla využít ke snížení dluhu, výplatě dividend nebo k investicím. Cena jedné akcie přitom činí 168 dolarů. Baidu je na tom podobně. Jinými slovy, když vám zmíněný ukazatel převyšuje ceny akcie, je to zpravidla zatraceně dobrý nákup.

Platí to samozřejmě z pohledu finančních ukazatelů, nemluvím tu zatím o politických rizicích. V každém případě už jsou dostupná data ohledně investování amerických miliardářů a ta ukazují, že třeba Charlie Munger, pravá ruka Warrena Buffetta v Berkshire Hathaway, zvýšil svou pozici v akciích Alibaby o osmdesát tři procent.

Podobně optimistická očekávání mají nyní už i analytici, kteří odhadují, že akcie Alibaby do roka čeká růst nejméně o polovinu. Už v posledních dnech se přitom začaly zvedat. Rostly akcie Alibaby, Baidu, Tencentu a dalších velkých hráčů. Kromě lákavého ocenění tamních firem přišlo i několik dobrých zpráv a investoři si navíc uvědomili jednu věc.

Z Číny přišly informace o zpomalující inflaci, právě ta je totiž nepřítelem akciového trhu, neboť zvyšuje pravděpodobnost, že tamní centrální banka zvýší úrokové sazby. Ty by zatraktivnily dluhopisy a investoři by začali z akciové trhu odcházet. Pozitivní zprávou také je, že se po vzájemné schůzce uvolnilo napětí v obchodních vztazích Číny s USA.

Investoři si také pravděpodobně uvědomili, že čínské zásahy jsou poměrně běžné a tamní akcie zažívají pravidelně prudké propady, kdy zpravidla navazuje prudký růst. Letošní třetinový sestup akciového trhu proto není nic tak výjimečného. V posledních dvaceti letech zažil čínský trh takzvaný klesající medvědí trh hned sedmnáctkrát. A vždy za tím byla regulace. Samozřejmě, také to tak tentokrát být nemusí.

Více se dozvíte zde.



Co se bude dít?

Bitcoin dosáhl hodnoty 58 tisíc dolarů a pokračuje už v několik týdnů trvajícím růstu, naproti tomu akciové trhy klesají. Vzniká tak zajímavá situace, kdy se bitcoin odtrhává chováním od akcií. Že by se bitcoin opravdu začal stávat uchovatelem hodnoty?

Spíš jej pohání dobré zprávy, už příští pondělí by mělo být jasno, zdali dojde ke schválení pasivního fondu americkým regulátorem, který bude bitcoin sledovat. Američané zároveň uvedli, že nemají v plánu kryptoměny zakazovat, jako to udělala Čína.

Spojené státy budou ve středu sledovat vývoj zářijové inflace. Pokud dojde k překvapení jako v pondělí na českém trhu, mohou začít slušné výprodeje.

Započne výsledková sezona třetího čtvrtletí. U společností v indexu S&P 500 se očekává další silný meziroční růst tržeb. Reportovat budou BlackRock, Wells Fargo, Morgan Stanley nebo Goldman Sachs.

Co stojí za to neminout?

Nezbývá mi než vám doporučit výborný podcast Myšlení finančníků, na který jsem náhodou narazil. Je velmi inspirativní.

Sepsali jsme pět věcí, na které byste si měli dát pozor, jinak vám banka nemusí dát hypotéku. Patří mezi ně třeba nákup kryptoměn. 

Napsal jsem slíbený podrobnější text k tomu, jak se dostat k půjčce na bydlení pro mladé za jednoprocentní úrok.

Češi nakupují nemovitosti v Emirátech a inkasují statisícová nájemné. Jen si dejte pozor, jestli vám vyhovuje tamní počasí.

V analytickém článku na Seeking alpha najdete důvod, proč mají miliardáři v portfoliích zpravidla jen pár akcií.

 

Chcete se naučit investovat a řídit své finance? Pak se přidejte k více než 3000 čtenářů, kteří odebírají newsletter Peníze HN.

f1a96b8a 62fd 0f5d afc6 8e98902a8fa4