Tři čtvrtiny Čechů si nevěří v investicích, ukazuje průzkum, který vznikl ve spolupráci s první českou on-line robotickou platformou Portu. Jeho cílem bylo vysledovat, jaká je investiční gramotnost v České republice. „Zažíváme obrovský boom investování. Problém ale je, že řada lidí nemá v této oblasti žádné znalosti,“ říká zakladatel Portu Radim Krejčí.

Podle výsledku průzkumu mají nejlepší znalosti v investování lidé nad 45 let. Ze srovnání investiční sebedůvěry mezi pohlavími zároveň vyplývá, že více si věří muži než ženy. Z geografického hlediska dopadl nejhůře Středočeský kraj, nejlépe Praha. Spolu s vyšší investiční gramotností jde také vyšší vzdělání – nejlepších výsledků v průzkumu dosáhli vysokoškoláci. 

Paradoxně se velkou investiční sebedůvěrou chlubí spíše respondenti s horšími vědomostmi než lidé, jejichž znalosti jsou lepší. Průzkum také ukázal, že čtvrtina dotázaných Čechů chybně předpokládá, že diverzifikací portfolia se riziko ztráty zcela eliminuje.

Prezentace průzkumu proběhla 27. října. Mezi panelisty usedl kromě Krejčího také mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík a ekonomové Lukáš Kovanda s Dominikem Stroukalem. „Žijeme v době, která nás tlačí k investicím. Dnes nejde mít peníze na účtu a neřešit je, v takovém případě vám je požere inflace. Když už ale investujete, je důležité o investicích něco vědět, a právě proto jsem rád, že vznikají podobné platformy rozšiřující investiční gramotnost,“ míní Stroukal.  

Při porovnávání investic a spoření je podle ekonoma důležité si uvědomit, že investice se stávají stále dostupnější díky technologiím a aplikacím, které mají lidé v mobilních telefonech stále po ruce. Spoření naopak vzhledem k inflaci a nízkým úrokům ztrácí na významu.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že historické výnosy jsou zárukou budoucnosti, opak je pravdou. Přesto podle průzkumů dvě třetiny respondentů očekávají, že pokud rostly výnosy v minulosti, bude tomu tak být i nadále. „Kdo chce dnes ochránit své úspory před inflací, musí investovat. Kdo chce investovat, musí riskovat. Kdo chce riskovat tak, aby se dříve či později nespálil, musí být finančně gramotný. Kdo chce být finančně gramotný, ať si ověří své znalosti a změří si svůj Index investiční gramotnosti na www.rozumiminvesticim.cz,“ doporučuje ekonom Lukáš Kovanda. 

Ani investice ale nezaručují vždy výnos. Tento fakt si podle průzkumu uvědomuje pouze 35 procent dotázaných Čechů. Ostatní si nejsou jisti, jestli jim záruky někdo garantuje, případně spoléhají na ČNB. „Na kapitálovém trhu se často zmiňuje ochrana investora jako jedna ze základních hodnot. Legislativní ochrana je tak naprostou samozřejmostí a je rozvíjena od samotných počátků kapitálového trhu u nás. Bohužel se ruku v ruce s rozvojem legislativní ochrany příliš nedařilo rozvíjet ochranu individuální. Ta je úzce spojena s finanční gramotností každého z nás,“ vysvětlil Kovařík.

Index pokrývá podstatné oblasti investiční gramotnosti, jako jsou vliv inflace, vztah výnosu a rizika, finanční matematiku či princip diverzifikace. Portu spolu s agenturou Ipsos ho vydala ke Světovému dni spoření, který připadá na 31. října. Reprezentativní vzorek populace tvořilo 1050 lidí. V budoucnu hodlá Portu prozkoumávat investiční gramotnost i v dalších evropských státech.