Facebook od prosince obchodovaný jako Meta Platforms svými výsledky zklamal trhy tak, že jeho akcie v poobchodních hodinách padají nejprudčeji od jejich úpisu v roce 2012. Zatímco během posledního týdne si připsaly osm procent a společně s dalšími technologickými firmami předváděly velký návrat po špatném začátku roku, nyní padají o více než pětinu.

Čistý zisk Meta Platforms ve čtvrtém čtvrtletí totiž meziročně klesl o osm procent na 10,3 miliardy dolarů (220 miliard korun). Odhad podniku pro vývoj tržeb v nynějším čtvrtletí navíc zaostal za očekáváním. Vyplývá to z výsledkové zprávy. Akcie podniku se krátce po jejím zveřejnění propadly o více než 20 procent.

Ve čtvrtém čtvrtletí se tržby společnosti, které pocházejí především z reklamy, meziročně zvýšily o 20 procent na 33,7 miliardy dolarů. V letošním prvním čtvrtletí firma tržby odhaduje pouze na 27 až 29 miliard dolarů. Analytici přitom v anketě společnosti Refinitiv pro nynější čtvrtletí v průměru předpovídali tržby 30,15 miliardy dolarů.

Na aktivity společnosti Meta mají podle agentury Reuters nadále negativní vliv nová pravidla firmy Apple ohledně ochrany osobních údajů. Podle těch musejí vývojáři aplikací pro telefony iPhone žádat uživatele o povolení ke sběru určitých dat pro reklamní účely. Společnost Meta již dříve uvedla, že tento požadavek uškodí nejen jejímu podnikání, ale také malým firmám, které se na personalizovanou reklamu spoléhají.

V celém loňském roce společnost Meta nicméně zvýšila čistý zisk o 35 procent na 39,4 miliardy dolarů. Její celoroční tržby stouply o 37 procent na téměř 118 miliard dolarů.

Zaskočení obchodníci začali také prodávat akcie dalších velkých firem jako Apple, Amazon nebo Microsoft.  Tito velcí hráči přitom zažívali v posledních čtyřech dnech významný růst cen akcií a souhrnně přidali na tržní kapitalizaci 870 miliard dolarů.