S prudkým růstem cen energií v posledních měsících výrazně vzrostl zájem o instalace fotovoltaických elektráren nebo tepelných čerpadel. Čím vyšší jsou ceny energií, tím má přechod na vyšší nebo úplnou energetickou soběstačnost rychlejší návratnost.

Fotovoltaické elektrárny tak v našich podmínkách nabízejí návratnost investice už do deseti let, byť je samozřejmě závislá na dalším vývoji cen energií. Návratnost významně urychlují dotace, kterými stát domácnosti k vyšší soběstačnosti pobízí.

Našim čtenářům postupně přinášíme jak seriál Zápisky budoucího solárníka, tak jsme vydali i speciální přílohu věnující se zelenému vytápění a fotovoltaice.

Na specifické dotazy našim čtenářům odpovídá Petr Kotek, jenž je místopředsedou Asociace energetických specialistů, taktéž odborným konzultantem ministerstva obchodu a průmyslu. Zaměřuje se na navrhování systémů pro pasivní a soběstačné domy. Provozuje také web Refsite, kde si veřejnost může přepočítat například ekonomickou výhodnost přechodu z plynového kotle na tepelné čerpadlo.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
milan
Vytápíme plynem (cca 24MWh ročně), nejsme bohatí, nemáme našetřeno. Napadá Vás něco, co bychom realisticky mohli podniknout ve zbytku roku, abychom se připravili na zimu 2022/23? Děkuji.
Dobrý den, nabízí se několik variant. Vytápění dřevem, peletkami až nejdražší variantu vytápění tepelným čerpadlem, na které byste dostali i dotaci 45 000 Kč z Nová zelená úsporám (oblast podpory C2 TC-TV). Zkuste si pár výpočtu na www.VypoctiUsporu.cz zda je pro vás návratnost například tepelného čerpadla zajímavá. Nabízí se pak ještě dobré řešení tepelného čerpadla vzduch/vzduch, což je v podstatě klimatizace, která vytápí. Tím snížíte spotřebu plynu a tepelné čerpadlo v řádu do 100 000 Kč (záleží podle počtu vytápěných místností) pokryje vytápění po většinu roku.
Petr Kotek
Katka
Dobry den, pri dnesni popravce a tim vyhnanym cenam tc - ma smysl prechazet z kondenzacniho plynoveho kotle na tc? Ocekavate dotace i na tyto vymeny? Pokud ano, kdy priblizne? Dekuji
Dobrý den, máte pravdu, že současná situace je nešťastná. Tepelná čerpadla nejsou na skladech a dodací lhůty jsou 6-12 měsíců a ta co jsou, jsou drahá. Dotace je již nyní. Pokud bude TČ připravovat i teplou vodu, je možné získat v NZÚ dotaci 45 000 Kč (oblast podpory C2 TC-TV). Zkuste si případně vypočítat návratnost pro váš případ na www.tools.refsite.cz. Zadejte množství plynu a cenu TČ.
Petr Kotek
Antonín Surman
Dobrý den Je možnost vytápět a ohřívat teplou vodu v panelovém domě o 19 bytech tepelným čerpadlem? Náš příkon tepla je 40 kW.
Ano je to možné kaskádou tepelných čerpadel. Jsou varianty bud vnitřního provedení někde v prostorách panelového domu v přízemí (nutné vyhotvit otvory pro nasávání a výdech z TČ) nebo pak na střeše objektu. Napište mi email a pošlu vám reference, kde takové panelové domy jsou. Zatím na www.Refsite.cz máme reference jen rodinných domů, ale již připravujeme sekci panelových (bytových) domů. Budou vidět i na www.mapareferenci.cz
Petr Kotek
Miloš Lokajíček
Zdravím, dříve či později budeme stavět a začínám přemýšlet nad technologiemi. A zatím jsem došel ke kombinaci FVE+baterky, tepelené čerpadlo (vzduch/voda), el bojler na vodu, podlahové topení, rekuperace vzduchu možná i vody. Je to vlastně realizovatelné? Je nějaký systém, co to celé uřídí? Je něco dalšího nad čím má smysl se zamyslet (krom krbu pro rodinnou pohodu)? Díky! :)
Dobrý den, vámi zvolená kombinace zní dobře. Jen i pro přípravu teplé vody bych do boileru připojil tepelné čerpadlo a FVE také napojit na el.patronu. Kvuli cenám el.energie (i když máte TČ) bych zvážil ještě napojení do akumulační nádoby krb s výměníkem. Nevím zda zde mohu jmenovat konkrétní společnosti a dělat jim reklamu. Vím i firmách, které všechny tyto kombinace umí "uřídit" a nemusí mít obavy. Dříve tyto kombinace byly unikátní, ale dnes je to takřka standard. Asi víte, že na váš dům pak můžete získat až 500 000 kč dotaci z NZÚ.
Petr Kotek
Marek
Dobrý den. Máme bytový dům, zateplený, 12 bytů, spotřeba cca 170 MWh plynu, staré atmosférické kotle. Jaká by byla řádově investice do tepelných čerpadel, ideálně země-voda? Jaká je pak spotřeba elektřiny pro elektrické kotle? A vyplatilo by se instalovat solární panely, když hlavní spotřeba tepla a teplé vody je v zimě a jinou velkou vlastní spotřebu pro potřeby SVJ nemáme? Děkuji.
Dobrý den, ve vašem případě bych zvážil nejprve zateplení panelového domu a snížit tak tepelnou ztrátu. Při vaší spotřebě mi v naší kalkulačce na www.VypoctiUsporu.cz vychází tepelná ztráta cca 100 kW. Každá kW v instalovaném výkonu tepelného čerpadla je drahá (cca 15-20tis/kW). K tepelnému čerpadlu země/voda pak připočtěte cca 1000 Kč/m hloubky vrtu. Záleži na zemině, ale počítejte cca 50 W výkonu na každý metr = cca 2km vrtů. Vrtaři vratjí do cca 140m = cca 14 vrů za cenu dalších 2 mil. Kč. Zvažte spíše tepelné čerpadlo vzduch/voda.
Petr Kotek
Jan
Dobrý den, v minulosti došlo ke změně měření el. energie ze součtového na měření po jednotlivých fázích, což je pro malé elektrárny na střechách RD nevýhodné. Situace se dá řešit použitím asymetrického střídače, ale ten má oproti symetrickému vysokou vlastní spotřebu el. energie. Nechystá se změna legislativy - návrat k součtovému měření, jako je tomu ve většině evropských států? Děkuji.
Dobrý den, myslím že o této problematice mluví kolega v tomto webináři https://youtu.be/L015k67YFks
Petr Kotek
Jaroslav
Máme kondenzační plynový kotel. Přemýšlíme o solárech, baterii, TC. Motivace není jen finanční, ale i větší nezávislost. Každopádně ten systém úplně moc k nezávislosti nevede kvůli tomu, že solární panely v zimě moc nefungují. Očekáváte / vidíte nějaký technologický pokrok, který by to zlepšil / vyřešil? Děkuji.
Dobrý den, pokud myslíte termické solární panely, tak máte pravdu, ty moc v zimě nefungují. Fotovoltaické na elektřinu malý výkon dávají a největší výkon mají v přechodném období, kdy je kolem panelů chladno. Technologickým pokrokem může být tento inspirativní příběh https://www.csdum.cz/. Je to ale špíše velmi drahý prototyp, ale třeba budoucnost
Petr Kotek
Lukáš
Dobrý den, vidíte potenciál ve využití kombinace FVE a peletkového kotle se Stirlingovým motorem, který vyrábí elektřinu během zimní sezony, kdy FVE nedostačuje? Jsou zde nějaká úskalí? A vyplatí se u FVE připlatit například za střídač Fronius místo například Solaxu? Tedy zakoupit údajně top (Fronius, SMA) než-li něco levnějšího?
Dobrý den, popisujete přesně kombinaci, kterou má tento dům https://www.youtube.com/watch?v=AHJj2c5dLYc
Petr Kotek
Jan
Dobrý den, jak vychází ekonomicky a energeticky ohřev vody přes sluneční kolektory v porovnání s fotovoltaikou napojenou na ohřev vody a případně baterie? Vyplatí se dát na střechu kolektory či FVE (možno cca 5kWp)? Spotřeba plynu 18 MWh (teplá voda, topení) a 3,6 MWh ele za rok.
Dobrý den, přesně tento výpočet do konce měsíce bude v rámci našich kalkulaček www.VypoctiUsporu.cz . Za mě bych volil FVE díky které můžete s energii dělat více než jen s teplou vodou s term.kolektorů. Spotřebu elektřiny máte nicméně malou viz https://tools.refsite.cz/fotovoltaika.html vychází cca 1,5-2 kW optimální velikost FVE (záleží na počtu obyvatel, kterou si případně změnte).
Petr Kotek
Jirka
Dobry den, mame stary plynovy kotel, chteli bychom tepelne cerpadlo vzduch-voda. Ocekavate zmenu v Nove zelene usporam, pripadne kdy? Dekuji.
Dotace je již nyní. Pokud bude TČ připravovat i teplou vodu, je možné získat v NZÚ dotaci 45 000 Kč (oblast podpory C2 TC-TV). Zkuste si případně vypočítat návratnost pro váš případ na www.tools.refsite.cz. Zadejte množství plynu a cenu TČ
Petr Kotek
Lukáš
Dobrý den, navrhujeme si FE na střechu RD. Řešíme dilema, zda optimalizovat výkon FE ve kWp pouze pro naší spotřebu či dimenzovat do 9,9 kWp (mikro zdroj) a přetoky prodávat do sítě. Rozdíl v investici je cca 100.000,- Kč. Myslíte, že je dobrá návratnost při variantě 9,9 kWp a s prodejem větších přetoků do sítě? Mně ta kalkulace vychází dost nevýhodně (beru výkupní cenu 1,6 Kč/kWh). děkuji,L.
Dobrý den, v případě dostatečných vlastních zdrojů je i vyšší investice do FVE vhodnější než mít peníze ladem na účtu. Prodej přetoků je problematický, obvykle je možné prodávat přebytky pouze Vašemu dodavateli elektrické energie. Tento dodavatel pak při běžné distribuční sazbě nemusí přebytky vůbec vykupovat. Přebytky pak lze využít pro produkt tzv. virtuální baterie, kdy si v létě vyrobenou energii "uložíte" do virtuální baterie u dodavatele a v zimě vezmete zpět pouze za distribuční poplatky. V produktu virtuální baterie se Vám však mění i cena za silovou elektřinu, která je nyní vyšší než běžná distribuční sazba. Vše je o podrobnějším propočtu dle možnosti přímé spotřeby z FVE a spotřeby napřímo ze sítě.
Petr Kotek
Karel Šolber
Jaké jsou podmínky pro možnost stavby více než 10kWp na střeše rodinného domu? Vlezlo by se nám 20, i když samozřejmě na vše na jih. Případně i vedle na pozemek by se toho vlezlo dost. A je možno dostat dotaci na chalupu (kolaudace jako RD), kde nikdo nemá trvalý pobyt? Děkuji.
Dobrý den, nad 10 kWp musíte mít licenci na výrobu elektřiny + mít IČO + vykazovat výrobu na OTE měsíčně. Pokud se bude jednat o ostrovní systém, není omezení a můžete dát kolik se vejde. U rekreačních objektu (zapsáno v KN jako RO) je dotace možná z NZÚ (max do 10 kWp), ale je nuté prokázat 24 měsíců trvalý pobyt. Pokud je však v KN rodinný dům, tak není problém. Jinak pevně doufám, že máte promyšlenou a vypočtenou využitelnost takto velké výroby elektřiny na chalupě. Výrobu resp. optimální velikost si můžete vypočítat https://tools.refsite.cz/fotovoltaika.html
Petr Kotek
Alexander Novák
Dobrý den, chystáme ve firmě pořídit na střechu fotovoltaiku. Je lepší tzv.ostrovní systém nebo mít možnost přetoků nadbytečné energie distributorovi, což bylo donedávna ne příliš výhodné. Děkuji, Novák.
Dobrý den, ostrovní systém bude legislativně určitě snazší řešení a pokud máte dostatečný odběr a tedy využitelnost z vyrobené energie, je to pro vás lepší řešení.
Petr Kotek
Martin
Dobrý den, bude možné čerpat dotace na přechod od plynu na elektřinu? Zvažuji instalaci tepelného čerpadla na RD. Děkuji.
Dotace je již nyní. Pokud bude TČ připravovat i teplou vodu, je možné získat v NZÚ dotaci 45 000 Kč (oblast podpory C2 TC-TV). Zkuste si případně vypočítat návratnost pro váš případ na www.tools.refsite.cz. Zadejte množství plynu a cenu TČ
Petr Kotek
Hana
Proč nejsou zaměřeny dotace i pro stávající zákazníky,kteří chtějí zrušit plynový kotel ? Jsem důchodkyně,kdy plynový kotel byl pořízen na stáří,není kondenzační.V součastnosti potřebuje již vyměnit, ale bohužel žádný posun v dotacích, abych se mohla zbavit plynového kotle. Děkuji za odpověď.
Dotace je již nyní. Pokud bude TČ připravovat i teplou vodu, je možné získat v NZÚ dotaci 45 000 Kč (oblast podpory C2 TC-TV). Vyšší dotace se zatím nezvažuje. Zkuste si případně vypočítat návratnost pro váš případ na www.VypoctiUsporu.cz. Zadejte množství plynu a cenu TČ. Třeba se vám ani tepelné čerpadlo nevyplatí a bude mít návratnost delší než je jeho životnost.
Petr Kotek
Michal Mazgal
Dobrý den, proč asociace nedoporučuje systémy s aktivním chlazením fotovoltaických panelů, když se jim díky tomu výrazně zvedá životnost? Proč asociace nedoporučila dát chlazenou fotovoltaiku do dotací zelená úsporám? Stačilo by přidat o pár panelů víc a přebytečnou energii použít na ventilátory které budou chladit panely proudícím vzduchem. Nebo užít kombinované panely, panely s chladící smyčkou a chladit pomocí chladiče či akumulační nádrže! Výnosnost chlazených panelů se zvedá cca na dvojnasb
Dobrý den, tento počin a doporučení by spíše měla dát jiná Asociace a to https://www.solarniasociace.cz/cs
Petr Kotek
Ladislav
ČEZ nabízí nyní TČ s akumulací do vody ( zásobník na TUV a akumulační zásobník pro vytápění) . Není vhodnější varianta TČ s hydraulickou jednotkou s výměníkem, který je uvnitř domu poblíž TČ a který sekundárními okruhy ohřívá zásobník TUV a topí ? Mimo jiné se mi zdá, že je pak použito určitě méně chladiva , tedy odpadají potřeby kontroly těsnosti soustavy.
Dobrý den, pokud myslíte rozdíl mezi monoblokem a splitem, tak přesně na toto téma jsme dělali nedávno anketu a zde jsou sepsané výhody/nevýhody https://refsite-info.blogspot.com/2022/03/split-nebo-monoblok-co-se-kam-hodi.html
Petr Kotek
Franta
Dobrý den. Mám FVE a uvažuji o pořízení elektromobilu. Problém je cena. Neměl by stát zavést dotaci na pořízení elektromobilů, jako doplněk FVE? Tento hybrid je pro životní prostředí dvojnásob přínosný. Kdy bude možné, abych přebytek EE, mohl poskytnout komu chci? Například babičce, která bydlí jinde a sama si FVE pořídit nemůže.
Dobrý den, zatím jsou podporované pouze nabíjecí stanice pro ele.mobily ve výši 30 000 Kč. Prozatím nemám informace, že by se měly podporovat i samotná auta. V kombinaci to dává smysl, ale pokud má někdo jen el.auto bez FVE, tak pro životní prostředí to smysl nedává dokud bude ele.převážně z uhlí. Kdo v budoucnu vymyslí "posílání" elektřiny napřímo sousedům či známým, bude oceněn jako "hlava roku", protože to dává také smysl. Co vím, ani ve Vídni v tomto městu stále nevymysleli přetoky FVE z fabriky do bytových domů (informace z exkurze 05/2022) https://www.e15.cz/zahranicni/mesto-jako-laborator-nova-videnska-ctvrt-vyuziva-fotovoltaiku-i-teplo-z-aut-1350705
Petr Kotek
Jirka
Proč stát neumožní instalovat více než 10kW bez licence, když to střecha dovolí? Měli bychom naopak využít každý kus střechy k instalaci panelů, a podpořit to.
Stát to umožnuje, jen musíte mít licenci na výrobu elektřiny + mít IČO + vykazovat výrobu na OTE měsíčně
Petr Kotek
Jirka
Proč stát nenasměřuje legislativu tak, aby každý mohl za přebytky dostávat rozumnou cenu (např. 75% té kupní) a nemuseli jsme si instalovat nesmyslně drahé baterie? Úložiště je mnohem rozumnější a eketivnější řešit centrálně, než aby každý měl doma baterii za 100 tisíc. Už je na čase odmítnout to strašné lobby ČEZu a spol. Vůbec pak nebudou třeba dotace, protože ty pokryjí ty stejně pokryjí jen tu zbytečnou baterii. Zrušte dotace, a dejte lidem za přebytky ferovou cenu!
Dobrý den, souhlasím s Vámi, ale protože nejsem zástupce státu a už vůbec nepracuji pro ČEZ, nemohu s tím z mé pozice nic udělat a jen s vámi případně souhlasit. V tomto směru by mohla být aktivní jiná asociace a to https://www.solarniasociace.cz/cs.
Petr Kotek
Patrik
Dobrý den, koupil jsem dvoupatrový rodinný dům, který má roční spotřebu 40kwh ( podle nového ceníku to dělá cca 10 tisíc korun měsíčně ) Topíme pouze plynovým kotlem a ničím jiným. Dům bohužel ještě nemá plastové okna. Jaký jiný typ vytápění doporučujete?
Dobrý den, doporučil bych nejrpve snížit tepelnou ztrátu domu zateplením a snížit energetickou potřebu. Dále se nabízí vytápění tepelným čerpadlem, ale jestli se vám vyplatí lze dopočítat v naší kalkulačce na www.VypoctiUsporu.cz
Petr Kotek
Patrik
Dobrý den, koupil jsem dvoupatrový rodinný dům, který má roční spotřebu 40Mwh. Ročně to dělá na platbách při nových cenách ročně zhruba 110 tisíc korun. Dům bohužel nemá ani plastové okna. Vytápění probíhá plynovým kotlem ( 10 let starý ). Jaký jiný typ vytápění byste doporučil? Rozpočet řekneme do 300-400 tisíc korun. Děkuji.
Dobrý den, v prvním kroce bych doporčil dům zateplit a snížit tak energetickou náročnost na minimum. Následně bych volil tepelné čerpadlo vzduch/voda. Návratnost si pak můžete vypočítat na www.vypoctiusporu.cz
Petr Kotek
Lubomír
Zdravím, Proč se lidem neřekne, že tepelné čerpadlo je ekonomicky výhodné pouze u nízkotelotních topných systému - např. podlahové vytápění a naopak při potřebě topné vody 80 stupňu v radiátorech už je téměř ekvivalentem kotel s přímotopným ohřevem.
Dobrý den, výrobci a realizační firmy přesně tuto zkutečnost neřeknou a proto jsem začal dělat tyto kalkulačky na www.VypoctiUsporu.cz
Petr Kotek
Pavel Kohout
Dobrý den, na trhu s TČ a fotovoltaikou působí řada firem, přičemž některé z moc nejsou moc seriózní. Pro laika je téměř nemožné orientovat se v nejnovějších technologiích a trendech. Nepřipravujete např. nějakou "kuchařku" pro zájemce z řad veřejnosti, kde by byly uvedeny hlavní důležité body, pode kterých by se dalo např. při výběru TČ řídit? Děkuji.
Dobrý den, pro tyto potřeby jsem spustil www.Refsite.cz, kde zaji majitelé píší své zkušenosti s firmou a hodnotí danou instalaci. Jedná se převážně o ověřené recenze jak produktů, tak firem. Děláme také podcasty a webináře, kde se snažíme popsat na co si dát pozor. https://youtu.be/L015k67YFks. Kuchařka je také dobrý nápad a rádi na blog připravíme
Petr Kotek
Lukáš
Zdravím Vás, mám na domě 11 Kwp fotovoltailu a chci nyní pořídit tepelné čerpadlo. Při montáži TČ mi ČEZ osadí nové elektrohodiny nebo budu muset mít na TČ ještě druhé elektrohodiny? Jedná s mi o totiž o to, abych výrobu z FTV el. sám spotřeboval. Děkuji.
Dobrý den, tento technický dotaz je spíše na revizního technika od ČEZu. Přiznám se že nevím.
Petr Kotek
Luboš
Jakým způsobem se žádá o dotace?
Dobrý den, dotaz je velmi obecný. Pokud z NZU, tak návod jsem sepsal zde https://refsite-info.blogspot.com/2022/02/blog-post.html
Petr Kotek
Karel
Dobrý den, uvažujeme už delší dobu v rámci bytového domu o instalaci FVE.V domě jsou tři bytové jednotky a jedna nebytová jednotka. Mířím dotazem ke "komunitní energetice".Je už jasné jak to bude v reálu fungovat, jak moc se bude stavebně zasahovat do stávajícíh čtyř jednotek? Napojení FVE bude 1) v každé jednotce samostatně a za elektroměrem 2)v každé jednotce samostatně na úrovni elektroměru 3) jen v jedné jednotce a přetoky "ven" se automaticky odečtou ostatním jednotkám. Děkuji
Dobrý den, toto řešení obnáší mít centrální fakturační elektroměr a podružné měření u bytů pouze z pohledu rouzúčtování mezi b.j. Na jakém klíči rozúčtování se pak SVJ dohodne je podle mě na nich. Zda výroba z FVE / 4 (3+1) nebo podle spotřeby jednotky.
Petr Kotek
roman
Jak jsou na tom v současné době dotace na fotovoltaiku a tepelná čerpadla v zahraničí? Např. Německu, Rakousku, Polsku nebo Slovensku? Jsou na tom někde výrazně lépe, zajímá mě porovnání s ČR..
Dobrý den, zajímavý podnět pro nějaký článek. Prověřím a dám na náš blok https://refsite-info.blogspot.com/
Petr Kotek
Tomáš
Dobrý den, aktuálně dokončujeme rekonstrukci krajního řadového RD, který je zateplen (stěny 22cm EPS-g, střecha 40cm, otvorové výplně U=0,7, solární zisky) a rozdělen na tři byty. Pro vytápění máme navržen elektrokotel s teplovodním podlahovým topením s regulací teploty v jednotlivých místnostech a měřením tepla dodaného do bytů. Je zvolený zdroj vhodný? Do budoucna jsme připraveni instalovat a využít FVE.
Dobrý den, za mě proč ne. Investičně levné, případná výměna také. Bude záležet na tepelné ztrátě domu, ale pokud budete do cca 5kW, tepelné čerpadlo bude mít návratnost za hranou životnosti. Pokud dáte pak FVE na pokrytí potřeby teplé vody do centrálního boileru pro všechny a zároven v přechodném období bude FVE částečně "pomáhat" vytápění, tak za mě elektrokotel dobrá volba ( i když by mě kolegové auditoři a "evropští úředníci" asi pokárali .-)
Petr Kotek
Karel Štefulík
Dobrý den, stavíme nový dům a zvažujeme tepelné čerpadlo voda-vzduch. Pochopil jsem, že dotace na tepelná čerpadla se na novostavby nevztahují. Je to tak? Lze čerpat jen na fotovoltaiku? Děkuji.
Dobrý den, ano je to tak.
Petr Kotek
Štěpán Tille
Dobry den, mame drevostavbu a "vse" na elektriku (ohrev vody - el. boiler, topeni - elekrokotel), rocni spotřeba dlouhodobe cca 13 MWh. Myslite, ze se na toto vyplati uvazovat o nejakem druhu FVE + TČ. At pocitam, jak pocitam, vychazi mi, i za zvysenych cen (fix od 3/2022), navratnost 10let +. Coz mi prijde nesmyslne. Co byste doporučil? Dekuji
Dobrý den, na tuto kombinaci TČ+FVE z přechodu z elektrokotle máte nárok na dotaci až 140 000 Kč + až 200 000 tis na FVE. To jste v kalkulaci počítala? jinak návratnost si pak můžete vypočítat zde www.VypoctiUsporu.cz
Petr Kotek
Roman
Dobrý den, starý dvougenerační dům, nezateplený, s radiátory, tepelná ztráta řekněme kolem 18 kW. Obecně - dává smysl do takového domu tepelné čerpadlo vzduch/voda? Vzhledem k požadovanému výkonu bude cena samotného tepelného čerpadla vysoká. Následná spotřeba el. energie čerpadla pro tento dům bude jistě nemalá. Není vlastně nutnost u takových domů provést nejdříve zateplení (např. alespoň střechy a snížit tepelnou ztrátu). A jak důležité je dodělat podlahové topení místo radiátorů? Děkuji
Dobrý den, ano nejprve je dobré dům zateplit a snížit tepelnou ztrátu domu a jeho energetickou náročnost. V případě zateplení byste mohl zachovat i původní radiátory. Pokud nezateplíte a necháte staré radiátory dimenzované na vyšší teplotní spád, hrozí že dům nevytopíte. Z TČ jde teplota max 50°C (pokud nepořídíte vysokoteplotní) a staré otopné soustavy byly dimenzované třeba i na 90°C. Jestli vám při vaší spotřebě dává tepelné čerpadlo smysl můžete vypočítat na www.VypoctiUsporu.cz
Petr Kotek
David Král
Dobrý den, mohl byste prosím dát pro méně znalé jasný příklad, jak se vyplatí msolární panely? Aby to pochopili i lidé, kteří v tématu nevyznají a zda má vůbec smysl se jím zabývat. Náklady prosím odhadněte, znáte je. Například: Rodina vlastní starší dvoupatrový dům (??m2), ročně zaplatí za plyn ??? Kč, za elektřinu ??? Kč. Ale chce být soběstačná, proto si pořídí panely za ??? Kč včetně montáže, návratnost investice se odhaduje na ??? let. Klidně mějte jiný příklad, jde mi o tu názornost.Děkuji
Dobrý den, děkuji za podnět na další kalkulačku na www.VypoctiUsporu.cz. FVE stojí cca 30 tis. na kWp bez baterie. Pokud je spotřeba domácnosti např. 5000 kWh/rok, vyplatí se instalovat např. 3 kWp = cca 90 tis. Kč. Pokryjete tím zhruba třetinu spotřeby elektřiny = 5000 / 3 = 1667 kWh a při ceně (bez stálých plateb) např. 5 Kč/kWh uspoříte 1667*5 = 8335 Kč/rok. Při investici 90 tis je návratnost 90/8,3= cca 11 let. V případě dotace bude návratnost zhruba poloviční. Postačí takto?
Petr Kotek
Petr Urvalek
Dobrý den,mám novostavbu s vodním podlahovým vytápěním ohřívané elektrickým kotlem a elektrický bojler. Sazbu na elektřinu D57D tzv přímotop. Celková spotřeba el.energie cca 15000 kW. Vyplatí se přemýšlet o fotovoltaické. Nebo vás názor Děkuji
Dobrý den, za mě určitě má smysl přemýšlet o FVE a možná bych zvážil i tepelné čerpadlo. Celková dotace na toto řešení by byla 140 000 Kč za TČ a + až 200 000 Kč na fotovoltaiku. Tedy až 340 tis. Zkuste případně vypočty na www.VypoctiUsporu.cz
Petr Kotek
Daniela
Dobrý den, jaka je hlucnost tepenych čerpadel a pravidla vuci sousedům, která se musí dodržet? Jsou nejaka řešení, jak hlučnost snížit. Dekuji
Dobrý den, hlučnost zkuste vypočítat zde a porovnat s normou https://tools.refsite.cz/tepelne-cerpadlo.html - viz akustika tepelných čerpadel. Hlučnost lze pak snížit předstěnami nezamezující průtok vzduchu nebo speciaální nástavce na TČ, které snižují hluk až o 3 dBA
Petr Kotek
Jirka
Precujete pro CEZ? Pokud ne, proc ignorujete otazky tykajicise feroveho odkupu prebytku?
Dobrý den, nepracuji, jen nestihám reagovat na všechny dotazy pružně. Volá mi i děsně moc lidi. Nebojte zareaguji. Děkuji za pochopení
Petr Kotek
Tomáš Grežo
Dobrý den, píšete tady, že je možné plynové kotle vyměňovat za tepelná čerpadla dle NZU. Tam je ale napsáno, že dotace na všechna tepelná čerpadla, pouze když vyměnujete stávajcí kotel na tuhá paliva? Jak to tedy je?
Dobrý den, nehovořím o dotaci C1, ale o dotaci C2 - tepelné čerpadlo na teplou vodu. Pokud TČ zároven dům bude vytápět už SFŽP nezajímá a tolerují to (INFO Z METODIKY). Dotace je pak ale jen 45tis nikoli 80-100 tis jako u C1
Petr Kotek