Trh s měnami zemí celého světa je největším trhem vůbec, neboť objemem denních obchodů překonává dokonce i ten akciový. Teď se navíc dostává do středu dění. Spekulanti chtějí na jeho nynější rozkolísanosti vydělat, dlouhodobí investoři zase řeší, jak měnovou bouři přečkat.

Co se děje na měnových trzích?

Nynější bouři na měnových trzích rozpoutaly rozbité dodavatelské řetězce a rychle se měnící politiky centrálních bank po celém světě. Zamrzlý obchod vytváří nerovnováhu tím, že se od normálu odchylují poměry vývozů a dovozů zboží. Když roste export vůči importu u vybrané země, posiluje její měna. Obchodníci z dané země totiž za exportované zboží utrží cizí měny a ty následně směňují za měnu domácí, čímž tlačí na její posílení. Příkladem může být současné prudké posílení ruského rublu, které je tažené právě prudkým převisem exportů nad importy v důsledku sankcí.

Centrální banky pak ovlivňují kurzy měn tím, jaké udržují v ekonomice sazby. Čím vyšší sazby, tím vyšší tlak na posílení měny dané země – investoři o ni mají vyšší zájem, protože jim uložené peníze u tamních bank vynáší více. V dobách strachu se pak daří některým měnám, které jsou mezi investory vnímány jako záchranný přístav, sem patří americký dolar nebo švýcarský frank.

Jak to ovlivňuje ekonomiku?

Pro světovou ekonomiku je v posledních měsících klíčové především chování dolaru, který za poslední rok posílil oproti koši dalších měn téměř o třináct procent. Posilování dolaru je pro Spojené státy aktuálně vítaným jevem, protože snižuje ceny dováženého zboží a zároveň utahuje podmínky na finančních trzích. Pomáhá tak centrální bance bojovat s inflací.

Zbytek světa už to ale vidí jinak. Posilující dolar například ještě více přitápí už nyní vysokým cenám ropy, která se obchoduje právě v dolarech. Navíc většina dluhů rozvojových zemí typu Srí Lanky je vedena v dolarech a daným zemím se tak rapidně zvyšují náklady na obsluhu dluhu. A tak kdy i za normálních ekonomických podmínek zbytku světa silný dolar až tolik nevadí, protože mu zlevňuje exporty, v dobách vysoké inflace to znamená problém. Proto se začíná hovořit o hrozbě takzvaných reverzních měnových válek, kdy se centrální banky budou snažit o posilování vlastních měn vůči ostatním. 

Co to znamená pro investory?

Český investor, který posílá peníze do amerických akcií, si určitě všiml, jak výrazně mu silný dolar pomáhá. Čím je totiž dolar silnější, tím více korun investor za své americké akcie dostane. Viditelné je to třeba v našem speciálním testovacím portfoliu, které v korunách od ledna ztrácí přes čtyři procenta, v dolarech ale odepisuje více než deset procent.

Nirvánu teď ovšem prožívají i investoři a obchodníci, kteří se zaměřují přímo na měnové trhy. Ti mají rádi, když se na trzích něco děje a měnové páry se hýbají. Zajímavou kratochvílí některých investorů jsou například takzvané carry trady, kdy si půjčí peníze v měně s nízkými úrokovými sazbami, převedou je do země s vyššími sazbami a tam inkasují úrok. Posléze splatí půjčku a úrok očištěný o náklady se stává jejich ziskem. Podstupují samozřejmě riziko, že v zemi, kde si půjčovali, dojde třeba ke zvýšení sazeb, což by vedlo k posílení dané měny a tím pádem i k vymazání části nebo celého zisku.

Jak obchodovat s měnami?

Drtivá většina obchodů na měnovém neboli forexovém trhu jsou čisté spekulace. Lze je provádět pomocí řady nástrojů, mezi něž patří opce nebo futures. Opce dávají vlastníkovi právo koupit podkladové aktivum (zde měnu) za předem domluvenou cenu, futures jsou pak pevně dané dohody, kdy kdo za jakou cenu od koho koupí, nebo prodá danou měnu. K zisku je tak potřeba si jen dobře vsadit. Nejoblíbenější jsou ovšem mezi obchodníky takzvané CFD kontrakty, což jsou smlouvy o vyrovnání rozdílu. Jde o dohodu mezi dvěma stranami, které souhlasily s výměnou částky rovnající se rozdílu mezi otevírací a závěrečnou obchodní cenou.

Znamená to principiálně následující: pokud stojí například jeden dolar 23 korun a spekulant čeká, že dolar dále posílí, koupí si CFD kontrakt, který mu umožní inkasovat rozdíl mezi současným a budoucím kurzem. Pokud tedy bude stát dolar 24 korun, spekulant inkasuje zisk. Tyto kontrakty jsou oblíbené kvůli tomu, že v sobě mají navíc zabudovaný pákový efekt (spekulant si na investici část peněz půjčuje), což zvyšuje potenciální zisk, ovšem i ztráty. Současné evropské regulace nicméně neumožňují, aby se spekulant dostal do minusu, ztratit tak může maximálně vloženou částku. S CFD kontrakty jsou také spojené specifické poplatky a důležité je upozornit, že většina obchodů s nimi je ztrátová.

Jak jinak využít měnový trh?

Na měnovém trhu lze investovat i nepřímo pomocí celé řady pasivních fondů se zajímavými strategiemi. Pokud si chce investor vsadit na další růst cen komodit ve světě, nemusí nutně kupovat akcie nebo deriváty navázané na vybrané komodity. Může si například pořídit fond, který vydělává na posilování komoditních měn, což jsou měny států, které jsou orientované na vývoz komodit. Kromě ruského rublu sem patří také třeba brazilský real, který proti americkému dolaru posílil od začátku roku o necelých 19 procent.  Fondy sázející třeba na americký dolar vůči světovému koši měn pak mohou v portfoliu investora sloužit jako svého druhu jištění. Dolar posiluje jak v dobách, kdy se v tamní ekonomice zvyšují sazby, tak v dobách, kdy hrozí světové ekonomice recese. Investoři ho totiž vnímají jako bezpečný přístav, a do jisté míry tak může plnit funkci zlata.

Pokud se chcete dozvědět více ze světa investic, naučit se investovat nebo si udělat pořádek ve svých financích, odebírejte newsletter Peníze HN, jako to dělá už přes šest tisíc našich čtenářů.

XTB