Americká centrální banka zvýšila svou klíčovou sazbu o 0,75 procentního bodu, což je nejvýraznější zvýšení sazeb za posledních 28 let. Ještě před několika dny se přitom čekalo zvýšení jen o 0,5 procentního bodu. Banka tak naplnila nynější přesvědčení trhů, že přijde prudší zvýšení, které vychází z nových pátečních výsledků květnové inflace.

Americká inflace za květen meziročně dosáhla na 8,6 procenta, tedy nadále zrychlila. Analytici přitom čekali, že už začne zpomalovat. Obzvlášť negativní byl fakt, že ceny rostly napříč celou ekonomikou, tedy nešlo jen o anomálii v rámci několika odvětví. Čeká se proto, že Fed bude muset reagovat i nadále agresivněji, než dosud činil, a brzdit výrazněji. Po středečním rozhodnutí se tak klíčová sazba nachází v rozmezí 1,5 a 1,75 procenta.

Na tiskové konferenci šéf Fedu Jerome Powell oznámil, že by mělo zvyšování sazeb v dalších měsících probíhat tempem o 0,5 procentního bodu. Powell ale zároveň uvedl, že červencové zasedání může přinést i růst o dalších 0,75 procentního bodu. Vše bude záležet na dalších číslech přicházejících z ekonomiky. Nečeká ale, že by se zvyšování o 0,75 procentního bodu stalo novým standardem. Na středeční rozhodnutí reagovaly akciové trhy růstem.

Centrální banka také zveřejnila revizi výhledu na další vývoj ekonomiky. Bankéři nyní počítají s tím, že se klíčová sazba dotkne na konci roku hodnoty 3,4 procenta, ještě v březnu čekali 1,9 procenta. Banka také výrazně snížila výhled růstu ekonomiky ze 2,8 procenta na 1,7 procenta v roce 2022. Banka zároveň snížila výhled růstu americké ekonomiky. Podle aktuálního odhadu poroste letos tempem 1,7 procenta, zatímco v březnu Fed předpokládal 2,8 procenta.

Výhled inflace Fed naopak zvýšil. Banka v tomto ohledu upřednostňuje index výdajů na osobní spotřebu (PCE). Podle tohoto měřítka inflace v USA letos podle centrální banky vzroste o 5,2 procenta. V březnu její predikce hovořila o zvýšení o 4,3 procenta. Míra nezaměstnanosti podle zástupců Fedu na konci letošního roku dosáhne 3,7 procenta oproti březnovému výhledu 3,5 procenta. V květnu míra nezaměstnanosti v USA činila 3,6 procenta.

Zvyšování sazeb nesvědčí akciovým trhům, které se přizpůsobují vyšším výnosům v ekonomice a dochází od začátku roku k výprodejům. Růst sazeb totiž vede k růstu dluhopisových výnosů a investoři pak s těmito výnosy poměřují očekávané výnosy z držení akcií a kladou na ně vyšší nároky. Zvyšování sazeb naopak prospívá dolaru, neboť zvyšuje jeho atraktivitu.

Živý komentář k rozhodnutí americké centrální banky přinášejí Hospodářské noviny společně s brokerem XTB, partnerem Investiční rubriky HN.