Předtucha z úterního večera se vyplnila – společnost Meta Platforms překvapila nejen špatnými výsledky za třetí čtvrtletí, ale i slabým výhledem na další měsíce. Akcie matky Facebooku přitom padaly už před zveřejněním klíčových čísel, neboť po zlých výsledcích Alphabetu investoři tušili, že reklamní byznys trpí. Firmy začínají na reklamě šetřit, protože očekávají horší časy, a tak se Metě nebo Alphabetu, jejichž klíčový byznys stojí právě na reklamě, zákonitě nedaří.

Akcie v prudkém poklesu pokračují i po zveřejnění výsledků. Kolem 18:30 SELČ ztrácely zhruba 22 procent a nacházely se kolem 101 dolarů, nejníže od roku 2016. Tržní hodnota firmy se tak snížila přibližně o 82 miliard dolarů (dva biliony korun), uvedla agentura Reuters. Od začátku roku akcie odepisují kolem 70 procent.

Čistý zisk americké firmy Meta Platforms, která je kromě Facebooku také majitelem Instagramu či komunikační služby WhatsApp, se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 52 procent na 4,4 miliardy dolarů (zhruba 107 miliard korun). Zisk tak významně zaostal za očekáváním analytiků. Tržby naopak překvapily pozitivně, když se snížily jen o čtyři procenta na 27,7 miliardy dolarů. Akcie společnosti Meta po zveřejnění výsledků oslabily v poobchodních hodinách o 20 procent. Od úterý ztrácí Meta skoro čtvrtinu hodnoty.

Společnost ve výsledkové zprávě rovněž oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává tržby 30 až 32,5 miliardy dolarů. „Naše komunita pokračuje v růstu,“ uvedl zakladatel a šéf podniku Mark Zuckerberg. „Ačkoli u tržeb čelíme krátkodobým výzvám, jsou tu základy k návratu k silnějšímu růstu tržeb,“ dodal. Pozitivní byl nárůst měsíčních aktivních uživatelů na 2,96 miliardy lidí, čekalo se 2,94 miliardy aktivních uživatelů měsíčně.

Podnikání firmy Meta ohrožuje řada problémů. Patří mezi ně silná konkurence firem TikTok a Amazon.com na trhu s reklamou. Její tržby negativně ovlivnily také změny společnosti Apple v oblasti ochrany osobních údajů v mobilním operačním systému iOS.

Ekonomický list The Wall Street Journal v září s odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku uvedl, že Meta hodlá v příštích měsících snížit náklady minimálně o deset procent, a to mimo jiné prostřednictvím redukce počtu zaměstnanců.

Nicméně je odhodlaná dále utrácet vysoké sumy v oddělení Reality Labs, pod niž spadají Zuckerbergovy ambice vytvořit virtuální svět, kde se budou moci lidé scházet, bavit se nebo pracovat. V Reality Labs už Meta spálila na 9,4 miliardy dolarů jen od začátku letošního roku. Pro představu: rozpočet americké NASA na rok je zhruba 25 miliard dolarů. 

Masivní investice Mety do virtuální reality mají pokračovat i nadále, ztráta se tak má dále zvyšovat.


Klíčová čísla k třetímu čtvrtletí

Čistý zisk na akcii dosáhl 1,64 dolaru, analytici očekávali 1,89 dolaru.

Tržby dosáhly 27,71 miliardy dolarů, analytici očekávali 27,38 miliardy dolarů.

Měsíčních aktivních uživatelů bylo 2,96 miliardy, analytici očekávali 2,94 miliardy.

Průměrná tržba na uživatele dosáhla 9,41 dolaru, analytici očekávali 9,83 dolaru.

Od začátku roku Reality Labs vytvořily ztrátu 9,4 miliardy dolarů. 

Kompletní výsledky najdete ve čtvrtletní zprávě Mety.

Videokomentář připravil Jaroslav Brychta, analytik brokerské společnosti XTB, která je partnerem Investiční rubriky Hospodářských novin.

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze