Jak američtí centrální bankéři slíbili, tak udělali – a zvedli klíčovou úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu. Horní hranice sazby se tak posunula na 4,5 procenta. Reakce akcií byla negativní, neboť banka zveřejnila predikci, v níž očekává vrchol sazeb vyšší, než jaká byla prognóza ze září. Inflace má být v příštím roce podle nové predikce taktéž vyšší.

V takzvaném bodovém grafu, který naznačuje smýšlení centrálních bankéřů, je zanesen vrchol sazeb nad pěti procenty, což je v souladu s tím, co už delší dobu říkají. Nicméně jde o posun vůči poslední prognóze směrem nahoru. Negativním překvapením může být, že sazby přes pět procent očekávají téměř všichni bankéři. 

Pokles meziroční listopadové inflace k úrovni 7,1 procenta je do prognózy už promítnutý.  K jejímu zveřejnění došlo v úterý, proto se analytici domnívali, že s ní bankéři ještě nepočítali. Předseda americké centrální banky (Fed) Jerome Powell nicméně uvedl na následné tiskové konferenci opak. Také řekl, že sazby musí zůstat vysoko po delší dobu – a rozhodnutí o jejich dalším zvýšení v březnu bude záviset na aktuálních datech. Nevylučuje proto zvýšení o 0,5 procentního bodu. Zároveň prohlásil, že banka se zatím vůbec nezabývá tím, zdali by se sazby měly snižovat.

ŽIVÝ KOMENTÁŘ XTB: Rozhodnutí FOMC o úrokových sazbách

Dosud trh pod vlivem klesající inflace očekával, že zvyšování sazeb skončí v březnu posledním zvýšením o 0,25 procentního bodu. Ke konci příštího roku už čekal snižování sazeb.

Powell sice přivítal říjnový i listopadový pokles inflace, nicméně nepovažuje ho za dostatečný důvod, který by měl vést banku ke změně směřování. Několikrát zmínil, že trh práce je pořád velmi napjatý. Nízká nezaměstnanost zůstává na rekordně nízkých úrovních a počet pracovních míst převyšuje množství uchazečů. Takové prostředí potlačení inflace nepomáhá.

Starosti Powellovi dělá především sektor služeb, kde sice růst cen meziměsíčně také polevuje, ale pořád se drží na úrovni 0,4 procenta. Inflace ve službách mívá setrvačný charakter a mohla by komplikovat Fedu snahu srazit inflaci na jeho dvouprocentní cíl.

Klíčová otázka pak je, zdali centrální banka svým prudkým zvyšováním sazeb vyvolá v americké ekonomice recesi. Ta by přinesla pokles ziskovosti firem, což by se negativně projevilo na ceně akcií. V dobách recesí se naopak daří zpravidla dluhopisům.

Ze zveřejněné prognózy vychází, že by americká ekonomika měla v příštím roce růst o 0,5 procenta. Jde o výraznou korekci predikce oproti září, kdy ještě banka očekávala růst o 1,2 procenta. Powell ovšem na konferenci uvedl, že nečeká příchod recese.

statement
Každý bod v grafu představuje hlas jednoho centrálního bankéře, kde si myslí, že v daném období budou úrokové sazby.
Foto: Fed

Videokomentář poskytují analytici brokerské společnosti XTB, která je partnerem Investiční rubriky Hospodářských novin.

ŽIVÝ KOMENTÁŘ XTB: Rozhodnutí FOMC o úrokových sazbách