V lednu zažily finanční trhy masivní příliv kapitálu, kdy prudce rostou americké, evropské i asijské akciové indexy. S nimi se vezou také kryptoměny a další aktiva. Investoři začínají věřit, že zvyšování sazeb americkou centrální bankou je pomalu u konce a navíc se podaří ekonomice vyhnout recesi. Americká centrální banka podle očekávání zvýšila ve středu sazby o 0,25 procentního bodu. Klíčová sazba se tak posunula do pásma 4,5 – 4,75 procenta. Zvyšování sazeb má nadále pokračovat.

Jerome Powell na tiskové konferenci uvedl, že trh práce je pořád napnutý a zvyšování sazeb bude pokračovat i nadále. Potvrzuje ale opatrnější přístup. Růst akciových trhů ve středu mohla způsobit Powellova reakce na otázku, zdali se nějak změnil výhled Fedu na úrokové sazby. Powell přímo neodpověděl, což může znamenat, že se názor členů centrální banky přibližuje  očekávání trhů, které předpokládají, že vrchol sazeb zůstane pod pěti procenty a budou nahoře kratší dobu, než očekával ještě na konci roku Fed.

Fed stále uvádí, že ruská válka na Ukrajině přispívá ke „zvýšené globální nejistotě“. Tvůrci měnové politiky ale vypustili dřívější zmínky, které uváděly válku a pandemii covidu-19 jako přímé přispěvatele k rostoucím cenám.

Americká ekonomika se těší „mírnému růstu“ a „robustnímu“ nárůstu pracovních míst. Zástupci Fedu ale zůstávají „velmi pozorní k inflačním rizikům“, stojí ve zprávě.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v prosinci zpomalil na 6,5 procenta z listopadové hodnoty 7,1 procenta. Míra inflace se tak snížila šestý měsíc za sebou a dostala se na nejnižší úroveň od října 2021. Fed usiluje o to, aby se míra inflace vrátila na dvě procenta.

Živý komentář poskytuje brokerská společnost XTB, která je partnerem Investiční rubriky Hospodářských novin.