Ve Spojených státech došlo k největšímu kolapsu banky od poslední finanční krize z roku 2008. Tamní úřady sáhly v pátek k výjimečnému kroku a Silicon Valley Bank uzavřely už během obchodování na burze. Následně úřady zavřely Signature Bank. Ministryně financí Janet Yellenová, centrální bankéři i prezident Joe Biden pak ujistili vkladatele, že o peníze nepřijdou. 

Nicméně konec hned tří bank po sobě, když nejprve zastavila činnost na kryptoprůmysl zaměřená Silvergate, podlomil důvěru investorů. 

Přinášíme odpovědi na otázky, které rozkrývají, jak se přihodilo, že především kolaps Silicon Valley Bank zahalil světové finanční trhy do rudé barvy.

Co byla Silicon Valley Bank za banku?

Kdyby banka v nezkolabovala, letos by mohla slavit už 40 let na trhu. Právě čtyři desetiletí totiž sloužila jako poskytovatel bankovních a finančních služeb převážně start-upům a firmám rizikového kapitálu – známé jako venture fondy, které do start-upů investují. Specifikem pro takovou banku proto je, že její klienti jsou ve fázi, kdy si moc neberou půjčky, ale primárně hospodaří z vkladů, které si u banky uložily – jde tedy nejčastěji o prostředky získané od investorů – mezi něž patří právě zmíněné venture fondy. Klíčové proto pro 16. největší americkou banku bylo, aby byla dobře připravená na cykly, které jsou v technologickém sektoru běžné a které i Silicon Valley Bank (SVB) zažila v minulosti.

Proč nesplnila svou klíčovou roli?

Od roku 2019 tekl do start-upů kapitál ve velkém – vklady u banky se do prvního čtvrtletí roku 2022 ztrojnásobily na 198 miliard dolarů. V bankovním sektoru byl pro porovnání nárůst ve stejném období zhruba čtyřicet procent. Vzhledem k slabé poptávce po úvěrech – relativně k nárůstu vkladů – se banka rozhodla prostředky ve velkém investovat. Část portfolia si držela v cenných papírech s krátkou splatností (AFS) a větší část v delších splatnostech (HTM). V tu dobu ale už zasáhly trhy obavy z nastupující inflace, začaly prudce růst úrokové sazby a klesat hodnota cenných papírů. V září 2022 se tak SVB stala, jak upozorňuje Marc Rubinstein, technicky nesolventní, protože potenciální ztráty ve výši 16 miliard dolarů v důsledku růstu sazeb převýšily kapitál vyhrazený pro krytí případných ztrát ve výši 12 miliard dolarů.

Jak to, že kolaps přišel až letos?

Zmíněné ztráty jsou pouze technického charakteru, banka je nemusela ani reportovat. Nakoupené cenné papíry byly většinou hypoteční zástavní listy nebo státní dluhopisy, u nichž prakticky nehrozí ztráta kapitálu, pokud jsou držené do splatnosti. Postupně jsou tak bance dluhopisy spláceny a instituce získává zúročené vložené prostředky zpět. U běžné banky by problém pravděpodobně nenastal, jenže jak už bylo řečeno, SVB působí ve velmi cyklickém sektoru. S růstem úrokových sazeb nerostla bance jen potenciální ztráta, ale zároveň start-upy začaly ve větším množství vybírat své v době technologické horečky získané a uložené vklady, aby je použily na provoz. A tak banka začala odprodávat cenné papíry se ztrátou, což vyústilo v její krach, který se odehrál během 48 hodin.

Jak to, že krach nikdo nečekal?

S podivem skutečně je, že nebyla banka na podobný scénář vzhledem ke své historii připravená. Už v roce 2001 při krachu dot-com bubliny viděla, jak rychle jsou start-upy schopné peníze spalovat. Bance také v kritickém období od dubna roku 2022 do ledna letošního roku chyběl ředitel pro řízení rizika. Možná i proto banka zareagovala tak pozdě a teprve minulý týden se pokusila získat kapitál odprodejem části cenných papírů se ztrátou a kvůli regulatorním podmínkám tuto ztrátu vynahradit prodejem akcií. V tu chvíli už ale byli na pozoru šéfové venture fondů a řada z nich doporučila svým start-upům, do nichž investovali, rychle vybrat prostředky. Pak už šlo o klasický run na banku, kterou zažilo v minulém roce i Česko v případě Sberbank. Run na banku nemá šanci ustát sebezdravější banka. Někteří chytří spekulativní obchodníci si ale vše zmíněné dali dohromady a na kolapsu vydělali 500 milionů dolarů.

Zafungovala regulace správně?

Pád SVB upozorňuje také na to, že by regulátoři měli při provádění testů odolnosti bankovního sektoru klást větší důraz na rizika spojená právě se změnou úrokových sazeb a jejich vlivem na portfolia bank. Prováděné testy zpravidla kladou největší váhu na vyhodnocování, jak si banka povede, pokud dojde k výraznému nárůstu nesplácených úvěrů kvůli zhoršené ekonomické situaci. Současné období je ale do jisté míry unikátní, jak prudce se zvedly úrokové sazby po celém světě během jednoho roku. U Silicon Valley Bank, která je vzhledem ke své klientele ohroženější než jiné banky, nikdy nebyly požadavky na držení dostatečné likvidity pro případ odlivu vkladů americkými regulátory vynucovány. Pád banky je proto tak trochu i problém nedostatečného dohledu. U evropských bank platí, že musí mít vždy dostupný kapitál, který je udrží i při úrokovém šoku v chodu alespoň třicet dní. 

Co se bude dít s padlou bankou?

Federální úřad pro pojištění vkladů zavřel banku ještě během obchodování, neboť došel k závěru, že by nebyla schopna přežít následujících pět hodin. Nevybrané vklady úřad převedl pod banku Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, která všem klientům umožnila výplatu pojištěných i nepojištěných vkladů. Podle dat ke konci roku 2022 je nepojištěných přes 155 miliard dolarů, tedy 89 procent všech vkladů. Federální úřad pro pojištění vkladů rozprodá aktiva banky nebo zkusí najít kupce celého portfolia. Vzniklé ztráty si pak má vynahradit z odvodů, které banky musí povinně platit. Daňoví poplatníci vklady platit nebudou. SVB má pobočky také v dalších zemích, kdy ve Velké Británii ji odkoupí banka HSBC po dohodě s tamními regulátory za jednu libru. Klienti britské pobočky tak mají zajištěno, že dostanou všechny své vklady. Pro HSBC jde o zajímavý obchod, neboť britská SVB má vklady 6,7 miliardy liber, úvěry 5,5 miliardy a vlastní kapitál 1,4 miliardy.

Kdo byl kvůli pádu banky nervózní?

V nejistotě žily do nedělního prohlášení ministryně především firmy, které měly u Silicon Valley Bank vklady, mezi její klienty patřily i velké firmy jako Pinterest nebo Shopify. Poskytovatel televizního vysílání Roku má v bance zablokovaných 26 procent svých hotovostních prostředků. Hrozilo, že se k desítkám milionů dolarů nedostanou ani farmaceutické firmy jako Sangamo Therapeutics nebo Repare Therapeutics. Polovodičová společnost Ambarella měla vklady ve výši přibližně 17 milionů dolarů. Digitální herní platforma Roblox držela v bance zhruba pět procent svých celkových hotovostních rezerv. Pro známá velká jména by pád banky zásadní problém zřejmě nebyl, nicméně pro řadu malých start-upů by býval mohl být smrtící, neboť se ocitly bez prostředků a v nejistotě, zdali se k nim vůbec dostanou. „Pokud vláda nezasáhne, myslím, že celá generace start-upů prostě skončí,“ uvedl před víkendem Garry Tan, generální ředitel startupového inkubátoru Y Combinator, jenž stojí za úspěchem Airbnb nebo Redditu. 

Proč byl v křeči také kryptosvět?

Jedním z akcelerátorů rychlého pátečního kolapsu SVB byl krach banky Silvergate. Druhá zmíněná banka fungovala od roku 1988 a v posledních letech se stala jednou z oblíbených bank v kryptoprůmyslu. Důvod kolapsu byl prakticky stejný jako v případě SVB, kdy na jedné straně byly velké výběry firem, na druhé prostředky uzamčené v dluhopisech, jejichž hodnota se prudce propadla. Nicméně krach SVB přilil na trh další nervozitu, neboť u této banky měla řada kryptofirem prostředky. Patří mezi ně Avalanche, Pantera nebo Proof. Největší problém by bývala mohla mít firma Circle, které v bance uvízlo osm procent veškerých rezerv využívaných ke krytí stablecoinu USDC. Úkolem stablecoinu je držet paritu s americkým dolarem. V pátek se tak investoři USDC ve velkém zbavovali a 1 USDC měl v jednu chvíli hodnotu pouze 0,87 dolaru. Po nedělním prohlášení ministryně se vrátil k paritě. Pro kryptosvět by byl kolaps USDC těžkou ránou po loňském zhroucení stablecoinu UST.

Co lze čekat od centrálních bank?

Investoři začali utíkat do bezpečí a zároveň spekulovat, že centrální banky budou muset zmírnit své tempo zvyšování sazeb. Dvouletý americký dluhopis zažil největší pohyb od roku 2008, kdy z pěti procent před spadl výnos na čtyři procenta. Obdobný vývoj nastal v Evropě. Růstem reagovala cena zlata a prudce reagovala také cena bitcoinu. Pokud by situace eskalovala a centrální banky by byly dotlačeny do situace, kdy si musí vybrat mezi bojem s inflací a stabilitou finančního sektoru, volily by jistě stabilitu. Americký Fed v neděli uvedl, že poskytne bankám potřebnou likviditu, pokud by čelily zvýšeným výběrům vkladů.

Článek je součástí série odemčených textů vycházejících v rámci seriálu Investiční situace v Investiční rubrice, jejímž partnerem je brokerská společnost XTB

Pokud chcete dostávat relevantní informace ze světa investic, odebírejte newsletter Peníze HN, jako to dělá už sedm tisíc našich čtenářů.

reces