Americká agentura Fitch v úterý snížila rating úvěrové spolehlivosti Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. Podle agentury Reuters to zdůvodnila očekávaným zhoršením hospodaření země v příštích třech letech a také vysokým a stále rostoucím zadlužením americké vlády. Bílý dům se vůči snížení ratingu ohradil.

Asijské trhy na zprávu reagovaly prudkým poklesem, japonský index Nikkei 225 klesá o 2,3 procenta. Přes dvě procenta ztrácí rovněž akcie v Hongkongu. Výnos desetiletého amerického dluhopisu překonal hranici čtyř procent. 

Poklesem reagují rovněž evropské akcie, které se dostaly na dvoutýdenní minimum. Panevropský index Stoxx 600 ztrácí přes jedno procento. „Trhy jsou tak přepálené, že jakákoliv zpráva může odstartovat propad,“ uvádí portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler s tím, že snížení ratingu není zas tak významná informace. Podobně se vyjadřují i další analytici. „Je to katalyzátor pro asijské obchodníky, aby vybrali zisky,“ sdělil agentuře Bloomberg Joshua Crabb, šéf oddělení asijsko-pacifických akcií společnosti Robeco Hong Kong.

Fitch je přitom už druhou agenturou, která snížila Spojeným státům hodnocení bonity. V roce 2011 k tomuto kroku přistoupila agentura Standard & Poor’s. Ta tehdy kvůli dlouhým dohadům týkajícím se zvýšení dluhového stropu odebrala USA nejvyšší rating AAA a od té doby je hodnotí stupněm AA+.

„Efektivně tím přišli o nejvyšší rating,“ upozorňuje Pfeiler na následky aktuálního kroku ze strany agentury Fitch. Investoři se totiž podle něj často rozhodují právě podle druhého nejlepšího ratingu. A ten se USA zhoršil. 

Agentura ve zdůvodnění mimo jiné uvedla, že v USA v posledních dvaceti letech dochází k postupnému „zhoršování standardů správy věcí veřejných, včetně fiskálních a dluhových záležitostí“, a to bez ohledu na červnovou dohodu demokratů a republikánů týkající se dluhového stropu.

Fitch už v květnu zařadil rating dlouhodobých devizových závazků USA do režimu pozorování s možností jeho snížení, což tehdy zdůvodnil právě sporem o zvýšení dluhového stropu a hrozbou platební neschopnosti federální vlády.

Bílý dům tvrdí, že snížení ratingu odporuje realitě, protože prezidentu Joeu Bidenovi se podařilo dosáhnout nejsilnějšího hospodářského zotavení ze všech velkých světových ekonomik. Ve druhém čtvrtletí ekonomika USA zrychlila růst na 2,4 procenta z dvouprocentního tempa v prvním čtvrtletí.

Americká ministryně financí Janet Yellenová také uvedla, že se snížením ratingu nesouhlasí, a označila ho za „svévolné a založené na zastaralých údajích“. Podobně se vyjadřují i další představitelé Bidenovy administrativy. „Jsou to účelové poznámky,“ hodnotní výroky politiků Pfeiler.