Největší síť benzinek, herní vývojáři, obří e-shop nebo firma podobající se českému ČEZ, to vše se dá pořídit na varšavské burze. Polský burzovní trh zůstává českými investory často opomíjený, přitom polská ekonomika je v lepší kondici než česká. A když roste ekonomika, měly by růst i akcie. Jenže je to pravda? Podívali jsme se, jak se polským akciím v tandemu s ekonomikou dařilo a co lze na tamním burzovním parketu najít.

Jak se daří polské ekonomice?

Polská ekonomika roste od počátku tisíciletí poměrně rychle. Ta česká ji v tempu růstu překonala nebo se jí rovnala pouze v letech 2001 až 2006 a poté v období 2015 až 2017. Odolnější byla polská ekonomika i během velkých krizí. Polsko jako jediná země EU nezažilo během světové finanční a hospodářské krize let 2008 až 2009 recesi a lépe než Česko zvládlo i důsledky pandemie covidu-19. 

Přestože polská ekonomika roste rychleji než ta česká, její HDP na obyvatele byl na konci loňského roku o pět tisíc dolarů nižší. V Česku to bylo při zohlednění rozdílných cenových hadin více než 49 tisíc dolarů. Obě země pak zaostávají v porovnání s průměrným HDP všech států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), který dosahoval 53 tisíc dolarů na hlavu. 

Průměrná roční mzda přepočtená na paritu kupní síly (klíčové je, kolik si za svou mzdu lidé v dané zemi koupí) byla v Polsku dlouhou dobu nižší než v tuzemsku. Zlom přišel v roce 2018, kdy se role obrátily. Loni činila průměrná roční mzda v Polsku téměř 37 tisíc dolarů. V Česku si lidé podle údajů OECD vydělali v průměru o tři tisíce dolarů méně. 

 

Jak si polská burza vede v porovnání s evropskou konkurencí?

Varšavská burza je nejvyspělejší burzou v zemích bývalého východního bloku. K jejímu rozvoji výrazně přispěl úpis akcií při privatizaci v 90. letech. V současné době dosahuje tržní kapitalizace hlavního trhu varšavské burzy v přepočtu 6,78 bilionu korun. Kapitalizace pražské burzy je 1,13 bilionu.

Jedním z důvodů tak velkého rozdílu je počet titulů na hlavních trzích obou burz. V Česku mohou investoři na hlavním trhu pražské burzy vybírat z osmi titulů, zatímco v Polsku se na hlavním trhu obchoduje 315 společností. I tak ale polský akciový trh v porovnání se západními burzami významně zaostává. Například londýnská tvoří přes tisíc společností a v Paříži mohou investoři vybírat z nabídky 800 titulů.

Vyplatí se tedy v Polsku vůbec investovat?

Posledních 12 měsíců se varšavské burze dařilo. Index WIG20 složený z 20 největších společností vzrostl za stejné období o více než 33 procent. To je více než v případě většiny velkých evropských indexů. Nicméně od počátku roku si přidal index jen devět procent, čímž za konkurencí zaostává.

Negativně vychází polské akcie z porovnání na delším časovém horizontu. Za posledních pět let se index WIG20 propadl téměř o 15 procent. Historicky nejvyšších hodnot dosáhl v roce 2007, ale od té doby ztratil více než polovinu hodnoty.

Nelichotivou výnosnost polského indexu WIG20 lze vysvětlit opatrností investorů vůči akciovým trhům v zemích bývalého východního bloku. Obecně se mezi investory těší výrazně větší popularitě západní burzy. 

Ze zmíněného také vyplývá, že výkonnost akciového trhu nutně neodráží vývoj tamní ekonomiky. Příkladem může být Čína, kde se meziroční růst HDP pohybuje dlouhodobě nad pěti procenty, ale akciový index hongkongské burzy roste posledních 10 let přibližně o 1,8 procenta za rok, šanghajský index o 6,53 procenta ročně. Pro porovnání, HDP ve Spojených státech rostl posledních 10 let maximálně o pět procent za rok, zatímco akciový index S&P 500 si ve stejném období připisoval téměř 13 procent ročně.  

 

Které zajímavé polské společnosti na varšavské burze jsou?

Největší polskou firmou na burze je PKN Orlen, jejíž součástí je i český Orlen Unipetrol. Energetický a petrochemický kolos, který také provozuje největší síť benzinových pump v Evropě, loni dosáhl čistého zisku 33,6 miliardy zlotých (jeden zlotý je podle kurzu ČNB 5,38 koruny). Akciím společnosti se ale poslední dobou příliš nedaří. Od začátku roku odepsaly bezmála čtyři procenta a za posledních pět let jejich hodnota klesla téměř o 40 procent. Nicméně analytici očekávají, že cena za 12 měsíců vzroste o více než 26 procent. Kromě předpokládaného růstu může investora těšit také dividendový výnos 8,8 procenta.

Růst analytici očekávají i u akcií PKO Bank Polski SA. Největší polská banka sídlící ve Varšavě poskytuje své služby již přes 100 let a řadí se mezi největší bankovní domy střední a východní Evropy. Jejím akciím se letos daří. Od začátku roku přidaly skoro 22 procent. V loňském roce banka reportovala tržby 27,3 miliardy zlotých.

Další zajímavou společností na varšavské burze je provozovatel supermarketů Dino Polska. Obchody Dino lze nejčastěji nalézt v menších a středních městech nebo na periferiích velkých měst. Celkově jich Dino provozuje přes dva tisíce. V letošním roce akcie nerostly, prodávají se za stejnou cenu jako v lednu. Nicméně od uvedení na burzu v roce 2017 si připsaly zhodnocení 939 procent.

Velmi populární jsou mezi investory akcie herního studia CD Projekt. Společnost stojí za hrou Cyberpunk a sérií Zaklínač, která patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Akcie polského vývojáře od začátku roku přidaly téměř 17 procent.

Známou společností na Varšavské burze je i Allegro. V Česku na sebe společnost strhla pozornost, když koupila e-shopy Mall.cz a CZC. V loňském roce Allegro reportovalo tržby devět miliard zlotých. Akciím společnosti se letos zatím daří, od ledna posílily bezmála o čtvrtinu a analytici očekávají, že v příštích 12 měsících vzrostou o dalších 17 procent.

Skvělý rok zatím prožívá polská stavební firma Budimex. Od začátku roku akcie společnosti zdražily o více než 50 procent. Společnost se zaměřuje na výstavu veřejně prospěšných budov a infrastruktury. Pro potenciální investory může být zajímavá účast Budimexu ve výběrovém řízení na dostavbu dálnice D11 z Trutnova na hranici s Polskem. Firma nabízí dostavbu 21 kilometrů dálnice za 11,3 miliardy korun. To je prozatím nejvýhodnější nabídka. 

Investoři, kteří nechtějí investovat do jednotlivých společností napřímo, mohou využít burzovně obchodovaný fond (ETF) iShares MSCI Poland. Fond spravující přes 65 milionů dolarů od počátku roku přidal 17 procent. 

Lze některé firmy na varšavské burze přirovnat k českým klasikám, jako je ČEZ nebo Komerční banka?

Za polskou verzi ČEZ by se dala označit PGE Polska Grupa Energetyczna. Tržní kapitalizace polského dodavatele energií činí přibližně 14 miliard zlotých, což je v přepočtu 70 miliard korun. To je šestkrát méně než v případě ČEZ. Společnost v minulosti provozovala první komerční jadernou elektrárnu, nicméně tu před dvěma lety převzala polská vláda. Nyní firma vyrábí energii primárně z uhlí. V současné době se akcie podniku prodávají za 7,5 zlotého za kus. Analytici očekávají, že cena akcie má v horizontu roku potenciál vzrůst o 37 procent. 

Komerční bance se zase nejvíce podobá polská Bank Pekao. Jedná se o druhou největší banku v Polsku, která dříve spadala pod italský UniCredit. Akcie banky si během letošního roku připsaly zhodnocení téměř 18 procent. Pro porovnání, akcie Komerční banky vzrostly za stejné období o 6,8 procenta.

Za zmínku stojí, že v rámci duálního listingu šlo dříve na varšavské burze obchodovat akcie českých firem Fortuna a Kofola. Fortuna stáhla své akcie z prodeje na pražské i varšavské burze v roce 2018. Kofola odešla z varšavské burzy o rok dříve, nicméně její akcie se pořád obchodují v Praze. V současnosti si mohou polští investoři na tamní burze pořídit z českých společností pouze ČEZ.

Článek je součástí série odemčených textů vycházejících v rámci seriálu Investiční situace v Investiční rubrice, jejímž partnerem je brokerská společnost XTB

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze