Na trhu se v letošním roce v průměru zobchodovalo 44 milionů opčních kontraktů každý den. To je dvakrát tolik než před pěti lety. Oblibě se těší zejména ty nejrizikovější krátkodobé opce, které i přes vysoké riziko lákají obchodníky na snové výnosy. Podívali jsme se, jak fungují opce či jejich alternativy, a zjistili, zda je páka, tedy obchodování na úvěr, jen pro profesionály.

Pro koho jsou obchody na páku?

Obchodování s pákou už není záležitost pouze profesionálních investorů. Zejména v dnešní době online brokerů, kdy je dostupná téměř všem. Páka je obecně velmi dobrý nástroj, který při správném využití pomůže obchodníkům lépe využívat vlastní kapitál. Důležité je ale dodat, že pákové obchody by měly být nejčastěji krátkodobého či střednědobého charakteru. Zároveň musí každý investor zvážit výhody a nezanedbatelná rizika, která páka přináší.

Lze pomocí páky ochránit portfolio proti ztrátám?

Způsobů, jak chránit portfolio pomocí pákových instrumentů, je několik. Při očekávaném propadu trhu mohou investoři nakoupit například CFD (Contract for Differences) na index Volatility, který výrazně roste se zvyšující se nejistotou na trhu. Případně lze otevřít krátké pozice (sázet na pokles) na známé akciové indexy nebo přímo na jednotlivé akcie. Sázet na pokles trhu je možné také pomocí finančních derivátů typu inverzních ETF nebo tolik oblíbených opcí. Díky pákovým instrumentům mohou investoři ochránit svá portfolia také před kurzovým rizikem obchody na forexovém (měnovém) trhu.

Jak fungují opce?

Nejjednodušeji lze opce popsat jako smlouvu mezi kupujícím a prodávajícím. Nákupem opce získává investor právo koupit nebo prodat podkladové aktivum za předem stanovenou realizační cenu k pozdějšímu datu nebo do vypršení splatnosti kontraktu. 

Výhodou opcí je nižší počáteční investice než u nákupu akcií, nakupující platí pouze opční prémium. To je ale nutné vynásobit stovkou, jelikož jeden opční kontrakt většinou obsahuje balík sto kusů akcií – tím vzniká pákový efekt. Hodnota opce se následně odvíjí od ceny podkladového aktiva, realizační ceny, doby expirace a volatility.

U opcí rozlišujeme dva druhy. Call opce a put opce. Majitel call opce sází na růst podkladového aktiva a kupuje si právo jej za předem stanovenou cenu koupit. Naopak majitel put opce sází na pokles a získává právo aktivum prodat. V obou dvou případech riskují pouze zaplacené opční prémium – poplatek.

Na druhé straně kontraktu stojí prodávající, jenž opci vypisuje. Ten po prodeji opce okamžitě získává opční prémium, které je zároveň jeho maximálním ziskem. Prodejce spekuluje na to, že se podkladové aktivum nedostane na realizační cenu a majitel opce neuplatní svá práva. Nevýhodou vypisování opcí je vysoká kapitálová náročnost.

Co jsou CFD kontrakty?

Jedná se o rozdílové smlouvy mezi investorem a brokerem, pomocí kterých lze vsadit na růst nebo pokles ceny podkladového aktiva. Při obchodování s CFD se investor nestane vlastníkem podkladového aktiva, ale příslušnou stranou smluvního vztahu, podle toho zda sází na pokles nebo růst ceny podkladového aktiva. Podobně jako při klasickém nákupu akcií tvoří zisk rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. V případě sázky na pokles ceny podkladového aktiva je to naopak. Výhodou oproti opcím je možnost pozici okamžitě uzavřít. V případě CFD kontraktů se využívá pákový efekt a podle statistik s nimi většina lidí moc pracovat neumí. Brokeři zpravidla uvádějí, že 70 až 90 procent drobných investorů vyjde z CFD obchodování se ztrátou.

S jakými riziky je nutné při obchodování na páku počítat?

Kromě výnosů dokáže finanční páka násobit také ztráty. Pokud se trh vyvíjí proti investiční tezi, dochází k nepříjemným ztrátám velmi rychle. Čím vyšší páka je, tím rychlejší jsou ztráty. S výraznými pohyby na obě strany je nutné počítat a mít dostatek prostředků k uhrazení případné ztráty. Ta může v některých případech vymazat i celé portfolio. Zastavit „krvácení“ včas pomůže například funkce stop-loss, jež v případě dosažení předem nastavené ztráty pozici automaticky uzavře.

Článek je součástí série odemčených textů vycházejících v rámci seriálu Investiční situace v Investiční rubrice, jejímž partnerem je brokerská společnost XTB

banner - investice - XTB

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze