Minulý týden ohlásily hned tři giganty, že se rozdělí na menší firmy. Kdo vlastní například akcie Johnson & Johnson, dostane akcie i nově vznikající společnosti. A podobný postup čeká akcionáře General Electric nebo Toshiby. Drobní investoři ale často v těchto gigantech vlastní jen zlomkovou část jedné akcie, a tak nyní řeší, co se stane s jejich penězi.

„Obvykle dochází k tomu, že jsou zlomkové akcie agregovány a prodány na trhu a jejich držitelům je vyplacena hotovost,“ vysvětluje Tomáš Tyl, šéf investičních analýz ve společnosti Fichtner, s tím, že je vždy ale nutné podívat se na konkrétní podmínky rozdělení.

Nedávno jste již předplatné aktivoval

Je nám líto, ale nabídku na váš účet v tomto případě nemůžete uplatnit.

Pokračovat na článek

Tento článek pro vás někdo odemknul

Obvykle jsou naše články jen pro předplatitele. Dejte nám na sebe e-mail a staňte se na den zdarma předplatitelem HN i vy!

Navíc pro vás chystáme pravidelný výběr nejlepších článků a pohled do backstage Hospodářských novin.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet.

Děkujeme, teď už si užijte váš článek zdarma

Na váš e-mail jsme odeslali bližší informace o vašem předplatném.

Od tohoto okamžiku můžete číst neomezeně HN na den zdarma. Začít můžete s článkem, který pro vás někdo odemknul.

Na váš e-mail jsme odeslali informace k registraci.

V e-mailu máte odkaz k nastavení hesla a dokončení registrace. Je to jen pár kliků, po kterých můžete číst neomezeně HN na den zdarma. Ale to klidně počká, zatím si můžete přečíst článek, který pro vás někdo odemknul.

Pokračovat na článek

Čeští drobní investoři s oblibou nakupují fragmenty akcií například prostřednictvím platformy Revolut. S různými spin-offy, jak se říká odděleným novým firmám od mateřské, se proto už několikrát setkali. Dne 1. listopadu došlo například k oficiálnímu osamostatnění softwarové společnosti VMware od firmy Dell. Mateřský výrobce počítačů oznámil, že za všechny zlomkové akcie budou investorům vyplaceny peníze. „Minulý týden mi opravdu přišly peníze formou dividendy místo fragmentu akcie VMware,“ říká Pavel K., který používá Revolut.

Tyl ale upozorňuje na to, že dividendy je potřeba zdanit, a navíc existuje riziko nemalé administrativy, pokud se liší výše daně v Česku a v zemi, odkud dividenda přišla. Podobnou situaci jako akcionáři Dellu pravděpodobně budou muset řešit i držitelé akcií farmaceutického gigantu Johnson & Johnson, který oznámil minulý týden, že se plánuje rozdělit do dvou společností. První si má ponechat prodeje generik a různých kosmetických přípravků od tělových mlék po ústní vodu Listerine. Druhá firma bude zahrnovat vývoj nových léčiv a nemocničního zařízení. Bližší informace firma teprve zveřejní.

Wall Street nemá ráda obří konglomeráty, které jsou rozkročené přes několik odvětví nebo spojují hodně rozdílné byznysy, zejména ve zdravotnictví. Firmy jako Johnson & Johnson totiž ve svých příjmech kombinují velmi stabilní příjmy z prodeje produktů spotřebitelům a naopak rizikové z vývoje nových léčiv. Reálně jde tak o dvě firmy s odlišným investičním étosem v sobě. Stabilní část totiž láká jiné investory než ta rizikovější, ale potenciálně rychle rostoucí. Pro Wall Street je pak těžké takovou firmu dobře ocenit.

V posledních letech provedly spin-off také další farmaceutické firmy jako Pfizer nebo Merck. Jak je už patrné ze zmíněného Dellu, rozdělení na menší firmy se ale týká i jiných odvětví. General Electric se má podle oznámení z minulého týdne rozdělit na tři firmy zaměřené zvlášť na letectví, zdravotnictví a energetiku. A na tři firmy se rozdělí i japonský konglomerát Toshiba. Firmy si od rozdělení zpravidla slibují zefektivnění řízení a zároveň i zvýšení tržní kapitalizace.

„V případě General Electric nebo Johnson & Johnson mi dává spin-off smysl kvůli příliš širokému zaměření firem. Zvláště General Electric bylo pro investory nepřehledné a obtížně investovatelné bez sáhodlouhé analýzy,” říká Jiří Tyleček, hlavní analytik brokerské společnosti XTB.

Akcie General Electric nebo Johnson & Johnson sice po oznámení poskočily do plusu, do pondělí už ale svůj zisk smazaly. To je poměrně neobvyklé, neboť při podobných oznámeních akcie dotčených firem většinou rostou výrazněji. Analytici nynější pokles připisují do značné míry aktuálnímu naladění trhu na krátkodobé investování. K samotnému spin-offu má u všech zmíněných firem dojít totiž až v horizontu dvou až tří let. 

Spin-offy ale mohou být investorsky atraktivní ve chvíli, kdy k oddělení dojde. Je celá řada studií, která ukazuje, že rozdělení podobných konglomerátů má zpravidla dlouhodobý pozitivní efekt. Takto odděleným společnostem se podle většiny studií daří v horizontu jednoho až tří let po oddělení překonávat růstem svých akcií tržní indexy. Nejdříve ale v okamžiku oddělení přichází většinou propady, neboť akcionáři původní společnosti dostanou právě i akcie spin-offu, což je zpravidla menší firma. A tak například velké fondy investující i na základě tržní kapitalizace firem začnou tyto akcie automaticky prodávat.

Existují dokonce investiční strategie zaměřené na investice do spin-offů, které zmíněného očekávaného propadu a následně růstu využívají. Mistrem této strategie je třeba investiční guru Joel Greenblatt a píše o ní ve své knize You Can Be a Stock Market Genius. V roce 1994 provedl výnosnou investici do American Expressu, který se tehdy oddělil od Lehman Brothers. Pro každého investora je k dispozici webová stránka Stock Spinoff Investing, kde prakticky všechny proběhlé nebo plánované spin-offy najdou investoři na jednom místě. 

Investovat do spin-offů lze ale přes takzvané burzovně obchodované fondy (ETF). Tyto pasivní fondy sledují portfolio spin-offů modelované například na akciích firem z burzovního indexu S&P 500. Investor tak nákupem podílu ve fondu svou investici rozprostírá mezi více nově emancipovaných firem. Do roku 2019 se těmto firmám dařilo porážet hlavní akciové indexy. Po příchodu pandemie za nimi ale zatím zaostávají.

Pokud se chcete naučit investovat nebo spravovat své finance, přidejte se k více než 4000 čtenářů, kteří již odebírají newsletter Peníze HN.

Rubrika Investice 660x3192