Americká centrální banka je připravená poprvé od roku 2018 zvýšit úrokové sazby. Podle očekávání by k tomu mohlo dojít už v březnu. Společně se zvýšením sazeb skončí i podpora ekonomiky v podobě nákupu cenných papírů. Z téměř hodinové tiskové konference šéfa Fedu Jeroma Powella pak vyplynulo, že bankéři jsou navíc odhodlaní začít cenné papíry odprodávat. Powell uvedl, že banka je připravená v případě potřeby proti inflaci důrazně zasáhnout.

Ze začátku – ještě krátce před vystoupením Powella – přijaly trhy oznámení pozitivně, neboť oficiální stanovisko centrální banky bylo poměrně neutrální a nenaplnilo obavy o výraznějším zásahu proti inflaci. Index S&P 500 proto nejdříve přidával přes tři procenta, ryze technologický index Nasdaq přes dvě procenta a Dow Jones sledující zejména tradiční průmyslové podniky přes procento. Během tiskové konference Jeroma Powella se ale všechny zmíněné indexy ponořily do červených čísel.

Na konci obchodování tam s výjimkou jen drobného zisku Nasdaqu zůstaly. Ve čtvrtek po zveřejnění vývoje amerického HDP odstartovaly ale seanci mírným růstem.

Významným růstem na 1,85 procenta naopak ve středu reagovaly výnosy amerických desetiletých dluhopisů. Ze středy na čtvrtek našeho času pak reagovaly poměrně výraznými propady asijské akciové trhy. Japonský burzovní index Nikkei nebo jihokorejský Kospi smazaly přes tři procenta. V červených číslech začaly nový obchodní den i evropské trhy, během dne oscilovaly kolem nuly.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se