Největší americké technologické firmy zažívají jeden z nejhorších týdnů za poslední roky. Po zklamáních Alphabetu, Microsoftu a Mety nyní investory zaskočily mizerné výsledky Amazonu i jeho výhled tržeb na další čtvrtletí. Akcie společnosti v poobchodních hodinách klesaly téměř o pětinu. O něco později zveřejnil výsledky také Apple, kterému se podařilo očekávání částečně naplnit, a tak se pohyb akcií držel v poobchodních hodinách blízko nuly.

Americký internetový prodejce Amazon ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil tržby o 15 procent na 127,1 miliardy dolarů (3,1 bilionu korun). Firma to uvedla ve svém čtvrtečním sdělení. Zároveň ale kvůli vysoké inflaci a silné konkurenci ze strany Walmartu zveřejnila horší výhled, než se čekalo. Společnost ve třetím čtvrtletí vykázala ztrátu 2,9 miliardy dolarů. To je podle údajů IBES společnosti Refinitiv hluboko pod průměrným odhadem oslovených analytiků, kteří v anketě udávali zisk 2,2 miliardy dolarů.

Největší světový internetový prodejce předpokládá, že ve čtvrtém čtvrtletí budou tržby činit 140 až 148 miliard dolarů. Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali tržby 155,15 miliardy dolarů. Amazon se obává, že zisk by v období svátků mohly snížit vysoké náklady na práci i na dodávky.

Nový generální ředitel společnosti Andy Jassy musí kvůli vysoké inflaci a polevující poptávce důsledně kontrolovat náklady. Amazon v posledních měsících zpomaloval otevírání skladů a byl zdrženlivý při obsazování některých otevřených pozic. Firma oznámila, že do konce roku ukončí svou virtuální zdravotnickou službu, a omezuje dlouho propagované úsilí o doručování zboží prostřednictvím malých autonomních aut.

Výsledky Amazonu jsou dalším zklamáním poté, co investory nepotěšil v úterý Alphabet a hned ve středu Meta. Obě firmy se potýkají s problémy na trhu digitální reklamy. Microsoft zase v úterý vykázal nižší než očekávané příjmy z cloudových služeb a slabý čtvrtletní výhled. Relativně nejlépe tak – alespoň podle reakce trhů – z velké pětky dopadl Apple. 

Podařilo se mu překonat odhady jak v zisku, tak v tržbách. Nicméně klíčový byznys v podobě prodejů iPhonů nebo služeb zaostal za očekáváními. V posledním fiskálním čtvrtletí rostly celkové tržby Applu o osm procent, podle šéfa firmy Tima Cooka by byl růst dvojciferný, kdyby jej nesabotoval prudce posilující dolar, který tím snižoval hodnotu prodejů v zahraničí.

Slabší, než se očekávalo, byl prodej iPhonů. Kvůli nejisté situaci společnost nevydala oficiální výhled na první fiskální kvartál.

Čistý zisk se zvýšil z 20,55 miliardy na 20,72 miliardy dolarů. Činil 1,29 dolaru na akcii, což překonalo průměrný odhad analytiků oslovených společností Refinitiv (1,27 dolaru). Tržby analytici odhadovali na 88,9 miliardy dolarů.

Prodej iPhonů za firemní fiskální čtvrté čtvrtletí vzrostl ze 38,9 miliardy na 42,6 miliardy dolarů. Analytici z Wall Street ale podle Refinitivu očekávali prodej ve výši 43,21 miliardy dolarů. Apple v září jako obvykle uvedl na trh novou generaci iPhonu, tentokrát to však bylo o týden dříve než v roce 2021.

Globální trh chytrých telefonů se za právě skončené čtvrtletí podle údajů společnosti Canalys snížil o devět procent. Letos je to třetí pokles v řadě. Prodej počítačů Mac se zvýšil z 9,2 na 11,5 miliardy dolarů, protože firma letos v létě představila přepracované notebooky MacBook Air a MacBook Pro. Tento týden se začaly prodávat nové tablety. Tržby za iPady ale ve čtvrtletí, které skončilo v září, klesly z 8,25 miliardy na necelých 7,2 miliardy dolarů.


Shrnutí klíčových čísel

Amazon

Tržby dosáhly na 127,1 miliardy dolarů, očekávalo se 127,46 miliardy dolarů.

Výhled tržeb na příští čtvrtletí v rozmezí 140 až 148 miliard dolarů, čekalo se 155,15 miliardy.

Výsledky za třetí čtvrtletí jsou k dispozici zde.

Apple

Zisk na akcii dosáhl 1,29 dolaru. Odhadovalo se 1,27 dolaru.

Tržby dosáhly 90,15 miliardy dolarů, očekávalo se 88,9 miliardy dolarů.

Prodeje iPhonů vynesly 42,63 miliardy dolarů, očekávalo se 43,21 miliardy dolarů.

Za služby Apple utržil 19,19 miliardy dolarů, čekalo se 20,1 miliardy dolarů.

Výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí jsou k dispozici zde.

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze