Letní byt, chata mimo civilizaci nebo japonská exotika už nejsou výsadou pouze bohatých. Za cenu pražské garsonky si lze v Itálii pořídit domy dva a v Japonsku klidně i deset. Inspirovali jsme se newsletterem Filipa Molčana, jenž má zkušenosti například s koupí nemovitosti v Chorvatsku, a podívali se na nabízené netradiční nemovitosti po celém světě.

Kamenná horská chata (Verzo, Itálie, 1,2 milionu korun) 

Chata je ideální základnou pro horské túry.
Chata je ideální základnou pro horské túry.
Foto: idealista.it

Vysoko nad městem Varzo stojí kamenná chata, která je jako na míru postavená všem milovníkům hor. Varzo leží na hranicích Itálie a Švýcarska a je tak ideální základnou pro vysokohorské túry. Fanoušci vodních sportů pak ocení jen 35 kilometrů vzdálené jezero Lago Maggiore. Samotná chata nabízí vše nutné k životu, většině horalů ale suchá postel, vybavená koupelna, tekoucí voda, kamna a výhledy na zasněžené hřebeny bohatě vystačí. Celkově má výměru 35 metrů čtverečních a k mání je v přepočtu zhruba za 1,2 milionu korun. 

Vila v Toskánsku (Fabbriche di Vergemoli, Itálie, 2,1 milionu korun)

Toskánská vila v dojezdové vzdálenosti od Florencie a Pisy.
Toskánská vila v dojezdové vzdálenosti od Florencie a Pisy.
Foto: idealista.it

Milovníky italské architektury a umění zaujme klasická toskánská vila v obci Fabbriche di Vergemoli. Z obce se lze za necelou hodinu a půl dostat například do Pisy a dvě hodiny zabere cesta autem do historické Florencie. Samotná vila s rozlohou 120 metrů čtverečních má dvě obytná podlaží a suterén, jenž slouží jako taverna. Zájemci za vilu zaplatí přibližně 2,1 milionu korun. Komu by cena přišla vysoká, může se podívat na italské domy za jedno euro. Často je však nízká cena podmíněná rozsáhlou rekonstrukcí. 

Ottagono Alberoni (Benátská laguna, Itálie, cena na vyžádání)

Umělý ostrov byl součástí obranného systému Benátské republiky.
Umělý ostrov byl součástí obranného systému Benátské republiky.
Foto: Visit Italy

Ottagono Alberoni je opuštěný osmiúhelníkový ostrov v Benátské laguně, konkrétně se nachází mezi ostrovem Poveglia a Alberoni. Jedná se o Benátskou republikou uměle vybudovaný ostrov, jenž byl součástí obranného systému před nepřátelskými osmanskými loděmi. Italská armáda ho používala až do konce druhé světové války a následně ostrov s rozlohou tři hektary prodala do soukromých rukou. Hlavní stavení má 10 velkých místností a střešní terasu s výhledem na lagunu. V současné době celý ostrov chátrá a je k prodeji za neveřejnou částku.

Tradiční domek na Krétě (Krista, Řecko, 2,3 milionu korun)

Bílá a modrá barva jsou pro domy na řeckých ostrovech typické.
Bílá a modrá barva jsou pro domy na řeckých ostrovech typické.
Foto: Crete Homes

Bílé stěny a modré okenice zdobí velké množství řeckých ostrovů. Na tom největším, Krétě, lze stejně zbarvený tradiční domek pořídit mnohem levněji než pražskou garsonku, jejichž ceny se pohybují nejčastěji mezi třemi a šesti miliony korun podle lokace. Dům se nachází v obci Krista, jež leží v nadmořské výšce 375 metrů a řadí se mezi nejmalebnější vesnice na ostrově. Stavení má dvě podlaží s celkovou rozlohou 54 metrů čtverečních a střešní terasu s výhledem na lesy a moře. Jedinou nevýhodou je deset kilometrů dlouhá cesta k moři.

Pokud je pro někoho při výběru nemovitosti v Řecku vzdálenost od moře klíčovým parametrem, může se poohlédnout po ostrovech, které jsou zrovna k mání, a jeden si rovnou koupit. Na stránce Private Islands začínají ceny na pěti milionech dolarů. Jejich kouzlo už objevili například herec Johny Depp ale také investor Warren Buffett.  

Levné bydlení v Japonsku 

Tradiční japonský dům s rozlohou 230 metrů čtverečních se prodal za 620 tisíc korun.
Tradiční japonský dům s rozlohou 230 metrů čtverečních se prodal za 620 tisíc korun.
Foto: Koryoya

Pokud chce naopak Evropan vyzkoušet exotické bydlení, může si pořídit levný dům v Japonsku. Císařství má problémy s rychle vymírající populací, a tak řada měst a vesnic nabízí nemovitosti zvané Akiya velmi levně, nebo dokonce zcela zdarma. Dům s rozlohou 230 metrů čtverečních lze pořídit už za 620 tisíc korun. Háčkem je, že domy nejsou zrovna v dobrém stavu a je do nich nutné před nastěhováním nemálo investovat. Zároveň je koupě nemovitosti spojená s pravidlem, že nový majitel musí v domě permanentně bydlet. Domy se nachází zejména v zemědělských oblastech, které nejsou pro mladé lidi atraktivní, což je také jeden z důvodů, proč jsou tak levné.

Stromový dům (Hawaj, USA, 10,5 milionu korun) 

Dům v korunách stromů je snem většiny dětí.
Dům v korunách stromů je snem většiny dětí.
Foto: Special Finds

Snad každý snil v dětství o domku na stromě. Málokdo však tento sen o životě vysoko nad zemí proměnil v realitu. Stačí k tomu přitom „pouhých“ 450 tisíc dolarů (10,5 milionu korun). Jen osm kilometrů od sopky Kilauea stojí na třech akrech původního havajského lesa ručně postavený stromový dům. Dům z cedrového dřeva je plně vybavený a soběstačný díky systému na shromažďování a filtraci dešťové vody a solárním panelům. Hlavní obytná část má rozlohu 42 metrů čtverečních. Ve stylu loftu je plná denního světla díky množství oken a částečně prosklené střeše. Zároveň dům nabízí výhled ze čtyř teras na všechny světové strany.

Rentiér – nový, větší banner

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze