Investiční podcast MoneyPenny tentokrát navštívil investor a vysokoškolský pedagog Lukáš Nádvorník. David a Nicole s ním hovořili o jeho cestě za finanční svobodou. Nádvorník prozradil, jak vypadá jeho portfolio, proč žije raději v nájmu, jak řídí své finance nebo jak vypadá jeho vlastní portfolio.

Celý díl naleznete na Herohero nebo Gazetisto.

Nádvorník odpovídá mimo jiné na otázky:

Jak si před sebou ospravedlňujete, že investované peníze nevyužijete na zážitky, a to v době, kdy jste mladší a máte více sil a možností?

Je koncept FIRE pro obyčejného smrtelníka? Má smysl vůbec o této cestě přemýšlet, pokud nevydělávám lepší peníze?

Když jste se rozhodl pro realizaci, vzal jste si Excel a začal počítat své náklady, příjmy? Používáte mimochodem nějaké aplikace na řízení rozpočtu?

Jedním z největších výdajů je jistě bydlení, jak jste se ho rozhodl vyřešit? Podědil jste, vzal jste si hypotéku, nebo jste v nájmu? Jak nejlépe bydlení řešit?

Jak jste postupoval při vytváření finančního plánu? Jak a podle čeho jste si namodeloval, kolik peněz budete muset investovat? Jak jste následně skládal portfolio?

Jak vypadlo vaše portfolio v začátcích, jak se proměňovalo a jak vypadá dnes? Proč jste z něj úplně vyřadil P2B investice? Jak bude portfolio vypadat, až se stanete rentiérem?

Proč sázíte prakticky jen na ETF? Nedopouštíte se tím určité chyby v diverzifikaci, když nezahrnujete žádné aktivně řízené fondy?

Jak diverzifikuje, co se týče brokerů? Jak moc se díváte na poplatky?

Jaký výnos jste plánoval/cílil a jakého výnosu se vám daří dosahovat v realitě?

Kdy počítáte, že se stanete opravdovým rentiérem?

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist