Tržní hodnota investiční společnosti Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta ve středu překročila bilion dolarů (zhruba 22,5 bilionu korun). Firma se tak stala prvním americkým podnikem mimo technologický sektor, který hranici bilionu dolarů pokořil, píše server CNBC.

Buffett, který v pátek oslaví 94. narozeniny, patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Akcie společnosti Berkshire třídy A během středečního obchodování posílily až o 1,2 procenta a jejich cena se dostala téměř na 700 000 dolarů za kus. Od začátku roku si připisují téměř 30 procent.

„Je to důkaz finanční síly podniku,“ řekla k dosažení tržní hodnoty ve výši bilionu dolarů analytička Cathy Seifertová ze společnosti CFRA Research. Hranici bilionu dolarů již dříve pokořily americké technologické společnosti Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon a Meta.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá desítky dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola či v technologické společnosti Apple. Začátkem srpna společnost Berkshire oznámila, že ve druhém čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 15 procent na rekordních 11,6 miliardy dolarů.

Podle analytika XTB Tomáše Vranky je společnost Berkshire díky svému širokému záběru všeobecně považována za firmu „do každého počasí“. „Firma má přímo pod sebou stabilní společnosti z mnoha tradičních a stabilních odvětví ekonomiky, Buffett má historicky velmi dobrý čich na investice do jiných společností a má také spoustu hotovosti, která čeká na využití v zajímavých situacích na trhu, které mohou kdykoli nastat,“ uvedl Vranka.

Buffett řídí společnost Berkshire již od roku 1965. „Buffett vybudoval Berkshire systematickým a relativně nízkorizikovým způsobem,“ uvedl Steve Check, prezident investiční společnosti Check Capital Management, která investuje velkou část svých aktiv do akcií firmy Berskshire. „Jakožto velký konglomerát bude mít (Berkshire) vždy části, kterým se bude dařit dobře,“ dodal.

Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Buffett osmým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 145 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun). Legendární investor již věnoval desítky miliard dolarů na charitu a slíbil, že se postupně vzdá téměř veškerého svého majetku. V nedávném rozhovoru s listem The Wall Street Journal uvedl, že po jeho smrti přejde téměř všechen jeho zbývající majetek na nový charitativní fond, na který budou dohlížet jeho děti.

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist