Evropské akciové trhy uzavřely na novém rekordu, když v srpnu skončily v zisku. Náladu na evropském trhu ovlivnila zpráva o inflaci, která posílila očekávání ohledně snížení úrokových sazeb. Dařilo se také americkým akciím, kdy Dow Jones uzavřel srpen na novém historickém rekordu. Tamní akciový trh očekává začátek snižování sazeb ze strany americké centrální banky (Fed) už od příštího zářijového zasedání.

Evropský statistický úřad Eurostat ve svém rychlém odhadu v pátek uvedl, že míra inflace v eurozóně v srpnu klesla na 2,2 procenta z červencových 2,6 procenta. Byla tak nejnižší od července 2021. Přispěl k tomu hlavně pokles cen energií. V reakci tak panevropský index Stoxx Europe 600 vystoupal až na rekordních 526,66 bodu. Později sice většinu zisků smazal, i tak poprvé uzavřel nad 525 body a za celý srpen si připsal 1,3 procenta.

Dařilo se pak především realitním společnostem, které jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb. Trhy nyní očekávají, že ECB na svém zasedání příští měsíc sníží základní úrok o čtvrt procentního bodu. Posílily také banky. Za celý srpen si všechny hlavní regionální evropské burzy připsaly zisky. Nejúspěšnější byl španělský akciový trh, který vzrostl o tři procenta.

Optimismus zavládl také na americkém akciovém trhu. Tamní ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že růst spotřebitelských výdajů ve Spojených státech v červenci zrychlil na 0,5 procenta z červnových 0,3 procenta. Údaje zmírnily obavy z hospodářské recese, zároveň ale podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) v září sníží úrokové sazby jen o čtvrt procentního bodu spíše než o půl procentního bodu. 

Index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si tak připsal 0,55 procenta a zakončil obchodování na novém rekordním maximu 41 563,08 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,01 procenta na 5648,40 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,13 procenta na 17 713,63 bodu.

Všechny tři indexy vykázaly nárůst také za celý srpen. Podařilo se jim totiž smazat propad ze začátku měsíce, za kterým stály obavy z recese americké ekonomiky. Na devizovém trhu americký dolar vůči euru kvůli poklesu vyhlídek na výraznější snížení úroků mírně posiloval. 

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist